De rol van vrouwen in oorlog en bij vredesbesprekingen

UNSCR1325Vandaag en morgen is er in de Beurs van Berlage in Amsterdam een internationale expertconferentie over de rol van vrouwen in vrede en veiligheid.

15 jaar geleden, werd na 20 jaar van continue lobby, de VN Veiligheidsresolutie 1325 aangenomen, de eerste die zich specifiek richt op de actieve rol van vrouwen bij vrede en veiligheid, hun recht op bescherming en hun rol bij conflictpreventie…..

Onder het motto ‘Women powerful agents for peace and security’ komen activisten uit Syrië, Afghanistan, Irak, Egypte en Afrikaanse regio’s hun ervaringen te delen, zodat diplomatieke inspanningen beter aansluiten op hun behoeftes.

Vandaag opent WO=MEN directeur Elisabeth van der Steenhoven samen met Secretaris-Generaal van Buitenlandse Zaken Renée Jones-Bos de conferentie.

Nederland is 1 van de 50 landen met een nationaal actieplan, dit jaar eindigt het 2e en wordt er gewerkt aan een 3e. Ze worden én ontwikkeld én gecoördineerd door zowel het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het maatschappelijk middenveld (door WO=MEN Dutch Gender Platform), en hebben 57 ondertekenaars van allerlei disciplines.

Ondanks geboekte vooruitgang is de noodzaak van de resolutie nog steeds in alle heftigheid aanwezig. Vrouwen zijn nog steeds in grote mate ondervertegenwoordigd bij vredesbesprekingen. Vrouwen worden vaak nog steeds eerder als slachtoffer gezien dan als mensen die kunnen bijdragen. En vrouwen worden meer en meer onderdrukt naarmate ze zich meer uitspreken.

In het afgelopen jaar hebben verschillende conflicten een duidelijk en verschrikkelijk beeld laten zien; terroristische groepen richten zich specifiek tegen de rechten van meisjes en vrouwen met ontvoeringen, opleggen van strikte regels en moord. Dit zijn gruwelijke overtredingen van mensenrechten die je niet ongemoeid mag en kúnt laten.

O.a. te volgen via Twitter

De conferentie over UN resolutie 1325 vindt tegelijkertijd plaats met een conferentie over VN-Vredesmissies op 17 februari 2015.

Lees ook:Syrische vrouwen praten met VN in Genève over vrede
Lees ook:‘Als vrouwen de wereld zouden regeren, zou er geen oorlog meer zijn’
Lees ook:Marriët Schuurman: Speciaal Vertegenwoordiger Vrouwen bij de NAVO
Lees ook:Vrouwen, vrede en veiligheid
Lees ook:Vrouwen moeten grotere rol krijgen in vredesmissies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>