Oproep aan vrouwen om te solliciteren naar burgemeesterschap Groningen

StadhuisGroningenDe gemeenteraad van Groningen doet expliciet een oproep aan vrouwen om te solliciteren naar het burgemeesterschap van de stad.

Dat zei voorzitter van de vertrouwenscommissie Jetze Lufhoff (D66) gisteravond tijdens een extra raadsvergadering.

Hierin werd de profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld.

Eerder spraken Groningers de voorkeur uit voor een vrouw als burgemeester, maar dat gaat de gemeenteraad een stap te ver.

‘We gaan op zoek naar de beste burgemeester!’, zei Luhoff aan het eind van zijn betoog. ‘Kwaliteit staat voorop. Burgemeester zijn van Groningen is een hele zware functie, mede vanwege de extra rollen op het gebied van veiligheid. We kijken dus eerst naar inhoud’.

Die uitspraak werd onderstreept door Commissaris van de Koning Max van den Berg die de afgelopen weken betrokken was bij het opstellen van de profielschets.

Daarnaast moet de nieuwe burgemeester van Groningen ervaring hebben op internationaal gebied. Ook moet hij het vermogen hebben om een bijdrage te leveren aan de economische kansen van de stad, zo wenst Van den Berg.

Nog belangrijker zijn volgens hem de taken op het gebied van openbare orde en veiligheid, waarbij vooral de regionale invulling belangrijk is. De commissaris doelt op zaken als het voorzitterschap van de Veiligheidsregio Groningen en het hoofd van de politie Noord-Nederland.

De vacature voor het burgemeesterschap wordt waarschijnlijk deze week opengesteld.

Geïnteresseerden kunnen zich in een brief wenden aan de commissaris van de Koning. Hij zal de eerste selectie doen. Vervolgens is het aan de vertrouwenscommissie om gesprekken aan te gaan met de verschillende kandidaten. Volgens de wet moet de zoektocht binnen 4 maanden zijn afgerond.

Lees ook:Utrechtse PvdA roept vrouwen op te solliciteren naar burgemeesterspost
Lees ook:Welke vrouw solliciteert er naar vacature burgemeester Groesbeek?
Lees ook:Liesbeth Spies wordt burgemeester van nieuwe gemeente Alphen
Lees ook:Marja van Bijsterveldt nieuwe burgemeester van Delft
Lees ook:Annemarie Penn opvolgster Onno Hoes als burgemeester Maastricht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>