Annemarie Penn informateur Maastricht: verstrengelde belangen

annemarie-pennAnnemarie Penn-te Strake is als informateur in Maastricht voorgesteld.

In het dagelijks leven is zij procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie en haar echtgenoot Olaf Penn is actief bij de grootste partij in de Limburgse hoofdstad…….

Zij moet zich om die redenen dan ook niet bemoeien met politiek, aldus hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten.

“Dit is niet verstandig. In ons land hebben we een scheiding van machten. Hiermee gaat ze een stapje te ver. Uiteindelijk kan hier gelazer en discussie van komen omdat ze als informateur toch politieke keuzes gaat maken”, schrijft hij in een commentaar.

Hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops sluit zich hier bij aan. “Het is diffuus als ze dit daadwerkelijk doet, zeker omdat mevrouw een zeer hoge functie bij justitie bekleedt. Daarmee krijg je een vermenging tussen rechterlijke macht en politiek die tot discussie kan leiden. Dat moet je vermijden en bovendien: waarom zou je dit opzoeken?”

Het OM vindt echter dat Penn-te Strake geen enkele blaam treft. “Het gaat hier om een procesbegeleidende functie, zij neemt geen politieke standpunten in. Vandaag zijn er gesprekken met de fracties die tot doel hebben in kaart te brengen hoe de diverse politieke standpunten van de politieke partijen zich tot elkaar verhouden. Met deze informatie kan de Seniorenpartij vervolgens de formatieonderhandelingen starten’, aldus woordvoerster Ruth Gorissen.

Penn-te Strake en voormalig gemeentesecretaris van Maastricht Wil Rutten zijn op voorspraak van de grootste partij in de stad, de Seniorenpartij, benoemd tot informateurs. Zij gaan praten met alle partijen die woensdag zijn gekozen in de gemeenteraad, om te zien wie er samen met de Seniorenpartij een gemeentebestuur wil vormen. Bij de Seniorenpartij is Olaf Penn, de echtgenoot Annemarie, als voorzitter actief.

Burgemeester Hoes van Maastricht wil niet ingaan op de kritiek. “Dit is een kwalitatief gouden duo”, zo was zijn summiere commentaar via een woordvoerder.

Lees ook:Annemarie Penn opvolgster Onno Hoes als burgemeester Maastricht
Lees ook:Annemarie Jorritsma pleit voor meer vrouwelijke burgemeesters
Lees ook:Annemarie van Gaal weg als waakhond bij AFM
Lees ook:Maria v/d Hoeven wellicht opvolgster van Onno Hoes
Lees ook:Politieke carriere voor vrouwen in Tanzania loopt via het bed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>