17 weduwen van Sulawesi boos, omdat BuZa niet over de brug komt

SulaesiWeduwen17 weduwen van Sulawesi deden in september een beroep op een regeling die de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in het leven riepen.

Dit zou betekenen dat zij in aanmerking komen voor eenzelfde vergoeding van €20.000,- als die de weduwen van 10 slachtoffers uit Zuid-Sulawesi en weduwen van het bloedbad in Rawagedeh op Java kregen.

Door de regeling zouden de hoogbejaarde vrouwen geen ellenlange juridische procedures hoeven te doorlopen. Zij zijn verontwaardigd dat Nederland nog altijd niet heeft laten weten of zij een schadevergoeding krijgen.

“Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat niet bij benadering is aan te geven wanneer dat wel gebeurt”, ldus hun advocate Liesbeth Zegveld.

“Buitenlandse Zaken zegt zelf te moeten uitzoeken of het echt om weduwen gaat. Maar dat is zo helder als wat en bovendien snel te controleren.”

Een woordvoerder laat weten niet te kunnen reageren omdat er Kamervragen over het onderwerp zijn gesteld.

Liesbeth Zegveld zegt dat ze BuZa nu moet dagvaarden. Ze kondigde in september al aan uiterlijk in januari 2014 een dagvaarding uit te sturen, om de rechten van de vrouwen veilig te stellen. Ze ging er toen nog van uit dat het niet zo ver hoefde te komen.

Lees ook:Liesbeth Zegveld: ‘weduwen van Celebes kunnen niet bij excuses zijn’
Lees ook:17 andere weduwes van Sulawesi eisen ook smartengeld
Lees ook:Weduwen van Sulawesi en minister Timmermans opnieuw in overleg
Lees ook:Liesbeth Zegveld wordt hoogleraar War Reparations aan UvA
Lees ook:De 10 weduwen van Sulawesi krijgen €20.000.- en excuses

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>