Europees vrouwen quotum gaat in de ijskast

WomanInRefrigeratorHet plan van de EU Commissaris Viviane Reding, om een quotum in te voeren voor vrouwelijke directieleden loopt vast en riskeert in de ijskast te worden gezet.

De lidstaten zouden geen overeenstemming kunnen bereiken……..

Zo schrijft de Spaanse krant La Vanguardia.

Het plan betreft een richtlijn voor een 40%-quotum voor vrouwen in raden van bestuur van Europese bedrijven. Vandaag de dag is slechts 13,7% vrouw. Volgens een rapport dat Ierland heeft gepubliceerd aan het einde van diens EU-voorzitterschap in juni is het onmogelijk gebleken voor de regeringen om tot een gezamenlijk standpunt te komen.

De landen die tegen de richtlijn zijn, aangevoerd door Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zijn op hun strepen gaan staan en vormen een onwrikbare minderheid binnen de Raad. Bovendien is de groep voorstanders zeer heterogeen. Hieronder bevinden zich Denemarken en Zweden, twee landen die het beste scoren qua seksegelijkheid zonder quota te hebben ingevoerd, maar ook Nederland, Estland, Hongarije, Letland en Tsjechië.

Het is nu aan het Litouwse voorzitterschap van de EU om de zaak weer op rails te krijgen. De Litouwse minister van Sociale Zaken, Algimanta Pabedinskienė, heeft gezegd dat het één van de prioriteiten is, maar de Litouwse president, Dalia Grybauskaitė, deelt deze mening niet. Volgens La Vanguardia is zij sowieso geen voostander van quota’s, en evenmin van het voorstel van Reding.

De strijdbare Reding is echter niet van mening dat het een verloren zaak is, want ze heeft Frankrijk aan haar zijde en nog steeds de hoop dat Duitsland zijn standpunt na de verkiezingen in september zal versoepelen”.

Volgens het dagblad ligt er een politiek duel in het verschiet tussen beide vrouwen die bekend staan om hun strijdvaardige karakters en die allebei voor volgend jaar hoge functies ambiëren binnen de EU.

Lees ook:Baltische staten doen het qua topvrouwen in Europa ‘t best
Lees ook:10 EU-landen maken formeel bezwaar tegen de ‘Excuus-Truus’
Lees ook:Pro-life activisten mogen vrouwen bij abortuskliniek blijven lastigvallen
Lees ook:Nederland en Duitsland zitten vrouwenquotum EU dwars
Lees ook:Viviane Reding: ‘Er verschijnen barsten in het glazen plafond’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>