Afghaanse parlement niet akkoord met wet die vrouwenrechten verbetert

AfghanWomenArtHet Afghaanse parlement in Kabul is het helaas niet eens geworden over een wet die vrouwenrechten verbeteren kan.

Die zou o.a. geweld tegen vrouwen verbieden, maar orthodoxe moslims zetten de voet dwars………

Parlementsleden werden het onder meer niet eens over het behouden van 16 jaar als minimumleeftijd voor het huwelijk. Ook kunnen ze zich niet vinden in het bestaan van opvangcentra voor slachtoffers van huiselijk geweld.

In de nieuwe wet wordt tevens het aantal vrouwen waarmee een man mag trouwen verlaagd van 4 naar 2 en ook daar liggen de moslim mannenbroeders dwars.

Na een felle discussie werd besloten dat de wet, die in 2009 ondertekend is door president Karzai later opnieuw wordt voorgelegd.

Vrouwen in Afghanistan hebben na de val van het vreselijke Talibanregime in 2001 veel rechten verworven die ze voorheen niet hadden, o.a. het recht op onderwijs en werk.

Dit was mede mogelijk doordat Amerikaanse troepen het land waren binnengevallen, maar veel vrouwen vrezen dat hun rechten weer worden ingeperkt als de laatste westerse militairen in 2014 het land verlaten.

Lees ook:Afghaanse wet staat straks toe om vrouwen te mishandelen
Lees ook:Toch nog compromis over rechten van de vrouw bij UN
Lees ook:Slachtoffers huiselijk en partnergeweld nu beschermd in de hele EU
Lees ook:Honderden onschuldige Afghaanse vrouwen in gevangenis vanwege ‘schending v/d zeden’
Lees ook:Saoedi Arabische vrouwen mogen niet meer geslagen worden!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>