Noeleen Heyzer van VN krijgt Aletta Jacobs Prijs 2014

NoeleenHeyzerDe Aletta Jacobsprijs 2014 is toegekend aan Noeleen Heyzer van de Verenigde Naties.

Ze krijgt de prijs vanwege haar brede inzet voor een betere behandeling van vrouwen, specifiek in Azie……..

Volgens juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker is Noeleen Heyzer het toonbeeld van de hedendaagse Aletta.

“Na haar proefschrift over gelijke rechten en kansen voor vrouwen in Cambridge te hebben afgerond, trok ze de wijde wereld in om op rubberplantages en in een katoenfabriek te strijden voor hetzelfde thema. Heyzer heeft zich dus niet alleen wetenschappelijk maar vooral ook in de praktijk voortdurend sterk gemaakt voor het verbeteren van de positie van vrouwen, vooral in ontwikkelingslanden.”

Noeleen Heyzer behaalde een Bachelor of Arts en een Master of Arts aan de Universiteit van Singapore en promoveerde aan Cambridge University (UK) in de sociale wetenschappen. Ze heeft altijd veel aandacht gehad voor emancipatie in de meest brede zin van dat woord.

Als directeur van het Gender Programme of the Asian and Pacific Development Center speelde ze een sleutelrol bij het opstellen van ontwikkelingsprogramma’s vanuit een genderperspectief en adviseerde verschillende regeringen in Azie op dit punt.

Als hoofd van het United Nations Development Fund for Women (UNIFEM), de UN-organisatie die gelijke rechten voor mannen en vrouwen en het mondig maken van vrouwen nastreeft was ze vooral bezig met het promoten van vrouwelijk leiderschap in conflictsituaties, met het stoppen van geweld tegen vrouwen en met de bestrijding van HIV/AIDS vanuit een genderperspectief.

Momenteel is ze Under-Secretary-General of the United Nations and Executive Secretary van de United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP). Ze werd in juli 2007 op deze laatste positie benoemd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Op 10 juni 2013 werd ze door hem aangewezen als zijn speciale adviseur voor Timor-Leste.

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. Het is de eerste keer dat een buitenlandse vrouw de prijs ontvangt.

7 maart is de uitreiking door rector magnificus van de RUG Elmer Sterken.

Tot nu toe is de prijs uitgereikt aan:

Marga Bruyn-Hundt (1990)
Geertje Lycklama à Nijeholt (1992)
Liesbeth Brandt Corstius (1994)
Jenny Goldschmidt (1996)
Gunilla Kleiverda (1998)
Hilda Verwey-Jonker (2000)
Hedy d’Ancona (2002)
Gabi van Driem (2004)
Riek Bakker (2006)
Lilian Gonçalves-Ho Kang You (2008)
Neelie Kroes (2010)
Els Borst (2012)

Lees ook:Hedy d’Ancona reikt Aletta Jacobs Prijs uit
Lees ook:Hee, een wit strikje op de homepage van GOOGLE
Lees ook:Irene Hemelaar vrouwenvertegenwoordigster VN 2015
Lees ook:60ste VN vrouwenconferentie van start
Lees ook:De feministische photoshop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>