Punkoma Vivienne Westwood: al 30 jaar een dwarsligger aan de top

De Britse designer Vivienne Westwood heeft in een interview gezegd dat ze het overgrote deel van haar eigen collecties niet mooi vindt.

“De meeste kleding die onder mijn naam wordt verkocht, vind ik niet mooi. Het zijn slechts produkten. Overbodige, die niemand echt nodig heeft………”

Aldus de ‘punkoma’ in een interview met New Statesman Magazine.

Vivienne Westwood (1941) maakte naam in het punktijdperk en groeide uit tot een van de meest vooraanstaande Britse ontwerpers met als voornaamste handelsmerk het op geestig-bizarre wijze combineren van traditionele elementen, zoals Schotse ruiten, polkadots en Burberry-achtige prints.

Haar T-shirts met shockerende teksten werden een succes onder opstandige Londense jongeren in de jaren ’80.

In de ’90 er jaren introduceert Westwood haar Punkature: een symbiose van punk en couture en zowel in 1990 als in 1991 krijgt ze de prestigieuze ‘British designer of the Year’-prijs toegekend.

De excentrieke ontwerpster geeft nu, 2 decennia verder, toe dat ze de collecties van haar eigen label niet zelf ontwerpt en dat ze alleen zijn gemaakt om veel winst te maken.

Volgens Westwood kopieert haar personeel oude ontwerpen en past die aan aan de smaak van het massapubliek. “Het gaat allang niet meer om mode, maar om consumeren en winst maken”, zegt ze. “Iedereen ziet er hetzelfde uit.”

Vivienne Westwood ontwerpt zelf slechts één lijn van haar collectie: het Westwood Gold label. Dat is, niet geheel toevallig, ook de enige lijn die ze zelf mooi vindt.

Lees ook:Vivienne Westwood samen met oeroude Britse merken
Lees ook:Biografie Vivienne Westwood onthult gewelddadige relatie met Malcolm McLaren
Lees ook:‘Rooie furie’ Vivienne Westwood staat weer op de barricades
Lees ook:De Schotse slag: Vivienne Westwood geëerd
Lees ook:Punkoma Vivienne Westwood (72) schrijft aan haar memoires

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>