Berlinale: sterke vrouwen en traditionele volkeren

juliette-binoche-Isabel CoixetDe Berlinale is 65 jaar geworden.

Het Internationale Filmfestival opende dit jaar met een film over 2 thema’s die volgens festivalleider Dieter Kosslick dit jaar domineren: sterke vrouwen en traditionele volkeren.

Daarover bericht TROUW in een uitgereid artikel.

Kosslick reist voortdurend de hele aarde af om wereldpremières voor zijn festival bij elkaar te bedelen.

Het valt bij iedere Berlinale weer op hoezeer de internationale sterren uit Amerika en Azië benadrukken het groots te vinden in de culturele hoofdstad van Europa op bezoek te zijn.

De Berlinale-directeur is van mening, en recente filmhistorische studies steunen hem daarin, dat vrouwelijke filmmakers nog altijd ondergewaardeerd zijn. Van de 56 films die vorig jaar in Duitsland subsidie ontvingen, waren er maar 7 met een vrouwelijke regisseur.

Maar hij moet bekennen dat ook dit keer de oogst aan vrouwelijke regisseurs in het hoofdprogramma uiterst mager is: slechts 3 van de 23.

In Duitsland zijn vrouwelijke regisseurs een massale actie begonnen om bij de toekenning van filmsubsidies de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen met een 50/50-regel te corrigeren.

Het filmfestival Berlijn dat afgelopen woensdag begon loopt nog tot en met volgende weekend 15 februari 2015. Daarbinnen valt ook de wereldpremière van de film ‘Fifty Shades Of Grey’. Geschreven, gevreten en geregisseerd door vrouwen. Dat laatste overigens door regisseusse Sam Taylor Johnson.

De openingsfilm was ‘Nobody Wants the Night’ van jawel de vrouwelijke regisseur Isabel Coixet met inderdaad een sterke vrouw Josephine Peary (Juliette Binoche) en een vreemd volk (Eskimo’s).

Lees ook:Juliette Binoche in het Groenland van 100 jaar geleden
Lees ook:Kathryn Bigelow blijft voorlopig enige vrouwelijke regisseur met een Oscar
Lees ook:Antoinette Beumer wint prijs met haar film JACKIE
Lees ook:Regisseuse Jane Campion (The Piano) krijgt hoogste onderscheiding in Cannes
Lees ook:Jodie Foster erg blij met vrouwelijke cineasten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>