Oudere actrices kunnen in Hillywood langer mee dan in Hollywood

WillKoopmanOudere actrices kunnen in de Nederlandse film- en tv-wereld langer mee dan in het Amerikaanse mekka van de filmindustrie Hollywood.

Volgens de ‘Gooische Vrouwen’ Lies Visschedijk, Linda de Mol en Susan Visser wordt er in ons land ook steeds beter ingespeeld op ouder wordende vrouwen.

“In Nederland is het gelukkig nog niet zo aan de hand dat je als actrice uitgerangeerd kan raken. Ik zou het ook heel fijn vinden als het zo blijft…..”

Aldus Susan Visser in een interview met NU.nl.

Amerikaanse actrices hebben het er in interviews vaak over dat ze minder aanbiedingen krijgen voor rollen naarmate ze ouder worden, en klagen over het schoonheidsideaal dat in Hollywood heerst.

“In Nederland hebben steeds meer vrouwen het voor het zeggen in de filmwereld. Er zijn steeds meer vrouwelijke schrijvers, regisseurs en producenten. Het wordt allemaal iets vrouwgerichter. Dat beeld van dat lekkere wijf, wat je kan spelen tot je 45e en daarna mag je alleen nog maar een oma spelen, dat verdwijnt”, vertelt Lies Visschedijk.

De Mol noemt het ontslag van Margreet Spijkers bij RTL Nieuws de andere kant van het verhaal. “Zij heeft het veld moeten ruimen voor een jonger iemand, dus het is wel degelijk een beetje aan de hand, alleen niet zo erg.”

De mediavrouw zegt zelf geen enkel probleem te hebben met het vinden van rollen. “En anders schrijf ik het gewoon zelf. Je kunt het ook gewoon zelf verzinnen. Dat heb ik net ook weer gedaan: een serie verzonnen over een vrouw die bijna 50 is en dat heel ingewikkeld vindt.”

Regisseur Will Koopman (foto bovenaan) die de nieuwe Gooische Vrouwen-film weer maakte, houdt ook rekening met het ouder worden van actrices en acteurs.

“We worden allemaal ouder, dus natuurlijk houd ik daar rekening mee. En ik vind eerlijk gezegd dat leeftijd niet zo belangrijk is. Het gaat er om of iemand een rol heel goed kan spelen.”

Regiseusse Koopman denkt dat er wel nog beter ingespeeld kan worden op het ouder worden van het publiek. “50′ers, 60′ers, gaan heel graag naar de bioscoop. Dat is een heel groot publiek, wat alleen maar groeit. Ik vind dat we daar veel meer rekening mee moeten gaan houden.”

Lees ook:Jonge actrices moeten steeds vaker bloot, anders vallen ze buiten de boot
Lees ook:De koningsdroom van kampioene Marianne Vos
Lees ook:Helen Mirren: ‘hoe belangrijker vrouwen in het echte leven, hoe meer ook in de film’
Lees ook:Ook jongens van nu vinden vrouwen in games te geseksualiseerd
Lees ook:Het gaat (tikkie) beter met de rol van vrouwen in games

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>