De arthouse-versie van ‘Boer Zoekt Vrouw’

boven_is_het_stilIn de middag van 3 december 2012, amper 2 weken nadat hij Abraham had gezien, overleed acteur Jeroen Willems tijdens repetities in Koninklijk Theater Carré.

Het overlijden wierp een donkere schaduw over de feestelijkheden die het 125-jarig bestaan van het theater luister moesten bijzetten.

Zijn vele vrienden en nauwelijks te vinden vijanden zijn het erover eens dat er een groot talent verloren is gegaan, van wie we veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen.

Het bewijs ~alsof dat nog geleverd moest worden~ is Willems’ zwanenzang in ‘Boven Is het Stil’ van regiseusse Nanouk Leopold……

Zo meldt ons FilmTotaal.nl.

Het is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige roman van Gerbrand Bakker en is de eerste boekverfilming van Nanouk Leopold. Het is bovendien voor het eerst dat de filmmaakster een man in de hoofdrol zet.

Jeroen Willems speelt de ingetogen Zeeuwse boer Helmer. Hij runt het bedrijf nagenoeg in zijn eentje omdat zijn bedlegerige vader daar niet meer toe in staat is. Als Helmer besluit om de boerderij wat op te knappen wordt zijn zieke vader naar de zolder verbannen.

Zelf laat de vrijgezelle boer een tweepersoonsbed leveren, maar hij heeft niemand om het mee te delen. Helmer is een man van weinig woorden die, zonder dat hij het wil laten merken, opleeft als de Vlaamse melkrijder Johan op bezoek komt. De komst van een jonge boerenknecht gooit Helmers emotionele leven flink overhoop. Met zijn vader verborgen op zolder tracht Helmer zijn gevoelens te ordenen en zijn leven langzaam een andere richting op te sturen.

Een man van middelbare leeftijd die niet overweg kan met zijn verlangens, laat staan dat hij durft na te denken over de reacties van zijn omgeving als hij ze zou uiten. Ondertussen beseft Helmer ook dat hij op zijn vader na weinig heeft te verliezen. Knecht Henk is in dit proces de katalysator.

Het prachtige verfijnde polderdrama doet het treurige besef doorsijpelen dat we aan Jeroen Willems echt een heel groot acteur hebben verloren.

Een fragment…

Lees ook:‘Boven is het stil’ verfilmd door Nanouk Leopold
Lees ook:Film van Nanouk Leopold met laatste beelden overleden Jeroen Willems
Lees ook:Yentl en De Boer winnen Annie M.G. Schmidt Prijs
Lees ook:Jessica Durlacher vindt commotie over diner-arrangement ANNE onzin
Lees ook:De lievelingsgedichten van vrouwen verzameld door Isa Hoes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>