Celluloid plafond: aantal vrouwen in filmbusiness lager dan 15 jaar terug

sofia_workmodeZe noemen het al het celluloid plafond: er waren al weinig vrouwen werkzaam in de filmbusiness, maar dat aantal zakt ook nog eens.

Volgens het laatste ‘Celluloid Ceiling’-rapport van het Centre for the Study of Women in Television & Film aan de San Diego State University werken er nu minder vrouwen in topfuncties dan in 1998……..

Het rapport toont aan dat slechts 16% van het personeel dat achter de schermen werkt bij filmproducties een vrouw is. Het gaat dan om de regisseurs, producers, redacteuren en cineasten die meewerkten aan de 250 best verdiendende films van 2013.

Dat is lager dan vorig jaar toen 18% van de medewerkers een vrouw was. Het wordt meteen duidelijk dat er nog maar weinig vooruitgang is geboekt als je weet dat het cijfer van dit jaar lager ligt dan dat van 15 jaar terug.

Martha Lauzen, directeur van het onderzoekscentrum: “De filmindustrie is in een staat van gendertraagheid. Er is geen bewijs dat het aantal vrouwen in belangrijke functies is gestegen in de afgelopen 16 jaar.”

Mensen dachten dat de Oscar van regisseur Kathryn Bigelow voor haar film ‘The Hurt Locker’ zou afstralen op andere vrouwen. Dat was wishful thinking volgens Lauzen.

En dan is er nog Sofia Coppola als uitzondering op de regel. (zie foto boven)

Lees ook:Er moeten meer vrouwen op de regisseurs-stoelen van Hollywood
Lees ook:Kathryn Bigelow blijft voorlopig enige vrouwelijke regisseur met een Oscar
Lees ook:Baltische staten doen het qua topvrouwen in Europa ‘t best
Lees ook:Marketing en PR-vrouwen verdienen meer dan hun mannelijke collega’s
Lees ook:Kwart topmanagers bij YAHOO is vrouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>