Competatieve vrouwen zijn zo vorige eeuw

Zorgen vrouwen aan de top ervoor dat vrouwen sneller aan de bak komen?

Een Amerikaans onderzoek door Arturo Casadevall (Albert Einstein College of Medicine) en Jo Handelsman (Yale University) bewijst van wel………

Daarover schrijft De Morgen.

De onderzoekers gingen tussen 2011 en 2013 naar twee congressen van de Vereniging voor Microbiologie. De 460 symposia die daar plaatsvonden werden telkens door 2 personen georganiseerd.

Ze merkten op dat wanneer een van de twee organisatoren een vrouw was, er significant meer vrouwen op het podium stonden. Symposia die door twee mannen georganiseerd werden, telden zo’n 25% vrouwelijke sprekers.

Bij sessies met minstens één vrouwelijke organisator was dat 43%. Als er een vrouw in het organiserende team zat, was de kans op een symposium met alleen mannelijke sprekers ook kleiner.

Sonja Rottiers, CFO bij Axa, vindt dat niet nieuw. Als voorzitster van vzw Women On Board gaat ze zelf op zoek naar vrouwen die geïnteresseerd zijn om in raden van bestuur te zetelen.

“Het cliché dat we elkaar zouden discrimineren, daar heb ik nooit in geloofd. In tegendeel: in mijn 28-jarige carrière in de financiële sector heb ik altijd ervaren dat vrouwen elkaar steunen. Zelf doe ik dat ook: als ik voor een functie een mannelijke en vrouwelijke kandidaat krijg met een gelijkaardig profiel, zal ik makkelijker voor die laatste kiezen.”

Volgens Liesbeth Dillen, die jarenlang een topfunctie had bij IKEA en nu consultancybureau She Works With Women leidt, is die extreme competitie tussen vrouwen iets van de vorige eeuw.

“In de jaren ’80 en ’90 moesten ze hard knokken om ergens te geraken, en vonden sommigen het vanzelfsprekend dat anderen ook zo’n hobbelig pad moesten afleggen. Maar dat was toen. De economische omstandigheden nu maken dat zo’n uitsluiting een verspilling van tijd en talent is.”

Lees ook:Women at the top voor meer ambitieuze studentes
Lees ook:Prinses Mabel spreekt op WILL 2014
Lees ook:4x zoveel gedwongen huwelijken in Nederland als gedacht
Lees ook:‘Vrouwen denken nog teveel: ja maar of wat als? terwijl mannen het gewoon doen’
Lees ook:Mannen die carrière willen maken, moeten meer denken als een vrouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>