Mannen financieel harder geraakt door deze crisis dan vrouwen

job-interview-Toen de bomen nog tot in de hemel leken te reiken en er dus nog een opgaande economie was, waren er steevast meer vrouwelijke dan mannelijke werkzoekende bij het CWI.

De crisis heeft dat beeld omgedraaid. Sinds begin 80er jaren waren er niet zoveel werkeloze mannen meer. Zij zijn meer dan vrouwen in het nadeel als het economisch niet zo goed gaat…..

In Belgie is op dit moment 54,7% van de werkzoekenden man, meldt De Standaard.

De werkloosheidsgraad bij mannen is 7,18%, bij vrouwen 6,99.

De crisis deed de m/v situatie kantelen doordat vooral ‘mannelijke’ banen in de industrie verloren gingen, terwijl andere sectoren, met een hoger aandeel vrouwen, beter stand hielden.

De zorgenkindjes zijn de mensen die zonder veel ervaring en/of zonder diploma, die op de arbeidsmarkt komen. Van deze laaggeschoolde schoolverlaters, die in 2 op 3 gevallen mannen zijn, is 1 op 8 totaal ongekwalificeerd.

“Laaggeschoold de arbeidsmarkt betreden, houdt grote risico’s in nu de arbeidsmarkt voortdurend op zoek is naar profielen met meer competenties”, verduidelijkt Anneke Ernon, woordvoerder van de VDAB, het Vlaamse equivalent van het CWI.

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid in Nederland nam in april 2013 toe met 7000 en kwam uit op 650.000 personen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in april uitkwam op 380.000, evenveel als in maart.

De werkloosheid is vorige maand verder opgelopen en kwam uit op 8,2%, nog iets hoger dan in Vlaanderen. In de afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 19.000 werklozen per maand bij, ook in Nederland was de stijging het sterkst bij mannen. Per maand gemiddeld 13.000 werkloze mannen erbij. De werkloosheid onder vrouwen nam per maand met bijna 7000 toe.

Het aantal aan jongeren tot 25 jaar verstrekte uitkeringen nam met 4% af. Aan 55-plussers werden in april juist meer (+1,4%) uitkeringen verstrekt dan in maart.

Ook regionaal en sectoraal lopen de ontwikkelingen uiteen. Zo daalde het aantal uitkeringen relatief sterk in de noordelijke provincies, terwijl met name in de Randstadprovincies sprake was van een toename.

Maar er lijkt een klein zonnetje aan het firmament: in april werden ruim 45.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en bijna 46.000 beëindigd. Er werden 23.000 uitkeringen beëindigd vanwege werkhervatting. Dat is 5% meer dan in maart en 13% meer dan in april vorig jaar.

Lees ook:Voor het eerst in jaren meer vrouwen in de WW
Lees ook:Aantal WW’ers daalt dankzij vrouwen
Lees ook:Marketing en PR-vrouwen verdienen meer dan hun mannelijke collega’s
Lees ook:Jonge hoogopgeleide vrouwen minder werkloos dan mannen
Lees ook:Iedereen rent met Evy op de oren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>