Vrouwen worden betere sprekers met een foto van hun rolmodel voor zich

OpzijCardNeelieKroesVrouwen die een belangrijke toespraak moeten houden, moeten vooral een portret meenemen van hun rolemodel en dat voor zich houden.

Of het nou Hillary Clinton is, Neelie Kroes of welke vrouwelijke spreker die je dan ook maar bewondert……..

Zo blijkt uit onderzoek van Zwitserse en Nederlandse wetenschappers, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijschrift ‘Journal of Experimental Social Psychology’.

Ze gaven een aantal vrouwen en mannen de opdracht een toespraak te houden in een virtuele setting. De proefpersonen zagen 12 virtuele mensen tegenover zich zitten. Soms was er aan de virtuele wand waar de spreker tegenaan keek een afbeelding waarop een mannelijk (Bill Clinton) of vrouwelijk (Hilary Clinton) rolmodel stond.

Daarbij hielden de onderzoekers exact bij hoe lang de speech duurde, want dat is ‘een teken van de dominantie en de macht van iemand en hoe langer mensen spreken, des te meer ze als invloedrijk worden gezien’.

De kwaliteit van de toespraak werd eveneens beoordeeld en na afloop moesten de sprekers zelf ook evalueren.

Wanneer vrouwen geen foto van een vrouwelijk rolmodel zagen, duurde hun speech korter dan die van mannen, net als met een foto van een mannelijk rolmodel.

Echter: met een afbeelding van een vrouwelijk rolmodel, nam de lengte en de kwaliteit van de speech toe en evalueerden ze zichzelf ook beter.

“Het doel van dit onderzoek was ontdekken of subtiele blootstelling aan succesvolle vrouwelijke politici het gedrag van vrouwen in leiderschapsposities bedreigt of juist verbetert. We ontdekten dat subtiele herinneringen aan andere succesvolle vrouwen het gedrag van vrouwen verbeteren.”

De resultaten zijn belangrijk, zo onderstrepen de onderzoekers. We weten nu namelijk dat vrouwelijke politieke rolmodellen andere vrouwen inspireren en helpen om spannende dingen te doen, zoals het spreken voor een grote groep mensen.

Mannen bleken niet duidelijk beter of langer te spreken met een rolmodel voor hun neus. Volgens de wetenschappers is dat omdat zij minder sekse-gerelateerde hindernissen in hun loopbaan ondervinden.

VirtualReality

Lees ook:Mannelijke hersenen bestaan niet
Lees ook:Hillary Clinton houdt eerste campagne-toespraak
Lees ook:Ook last van het Hillary Clinton-complex?
Lees ook:Hillary Clinton is de meest bewonderde vrouw van de Amerikanen
Lees ook:Hillary Clinton hoopt nog ‘onder’ een vrouwelijke president te kunnen leven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>