Ellebogend naar de top van Mount Everest

EverestMayHet is hét sezoen dat de hoogste berg ter wereld zich laat beklimmen. Dus staat er in de maand mei wel elke dag ergens een artikeltje van mensen die de top bereikt hebben.

Zo ook bij powervrouwen.blog. Daar waar het vroeger een bijzonderheid was om de top van de Everest te bereiken, lijkt het nu haast een verplicht onderdeel voor alpinisten. Dringen dus.

“Het is vreselijk wat de berg wordt aangedaan. Het heeft nog maar weinig te maken met het echte klimmen of met het gevoel voor de bergen. Je eigen weg zoeken, afwegingen maken, het stille, het maagdelijke: het is een commercieel avontuur geworden. Dat is trouwens op de Mont Blanc niet anders………..”

Aldus Katja Staartjes, in 1999 eerste Nederlandse vrouw op de top, in De Volkskrant.

Stemmen gaan op om het aantal vergunningen te beperken, ervaring te eisen en gidsbureaus te certificeren. Staartjes en haar collegaklimmer Frits Vrijlandt zien alleen heil in het eerste, want wie gaat de regels controleren?

Minder klimmers gaat ten koste van de sherpa’s en van het arme Nepal, dat veel verdient aan de Everest. Staartjes: “Het wrange is dat vaak een drama nodig is, een plotselinge storm boven op de berg, om zoiets voor elkaar te krijgen.”

Als enige Nederlandse klimmer in 2013, bereikte Marlies Neefjes donderdag de top van de Mount Everest. Vorig jaar moest ze nog afhaken vanwege een bevroren vinger. De tocht duurde door de wind langer dan gebruikelijk.

Neefjes is de derde Nederlandse vrouwelijke klimmer op de top, en de eerste die dit via de noordkant lukte. Haar 15-koppige team is georganiseerd door het bedrijf Summit Climb, dat voor een ‘full service-beklimming’ ruim €20.000,- p.p. rekent.

Lees ook:Nepalese beklom als enige ter wereld 2x Mount Everest in 1 seizoen
Lees ook:25-jarige Saoedische bereikt top Mount Everest
Lees ook:13-jarige Indiase beklimt als jongste ooit Mount Everest
Lees ook:Vrouwen liever meer salaris dan goedkopere kinderopvang
Lees ook:Film over Auschwitz-vrouwen met Johanna ter Steege naar Locarno

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>