Eerste vrouwelijke chirurg van België schrijft boek over Edith Stein

EdithSteinEdith Stein (1891-1942) geniet tegenwoordig algemene bekendheid. Jodin, gepromoveerd filosofe, rond haar 30ste katholiek geworden, karmelietes, omgekomen in de gaskamer van Auschwitz, heilig verklaard en een van de patronessen van Europa.

Haar verzameld werk omvat in haar Duitse moedertaal 27 banden. Veel mensen worden door deze grote vrouw geboeid.

Ilse Kerremans, ooit de eerste vrouwelijke chirurg van België, heeft zich de laatste decennia intensief in het leven en het gedachtegoed van Edith Stein verdiept, sinds zij door een oud-medestudente en vriendin, die in een Karmel intrad, op haar spoor werd gezet.

Het boek van Kerremans is geen biografie, maar vele elementen uit Steins levensloop komen aan de orde.

Daarover berichten Het Katholiek Weekblad en Kerknet.be.

Veel aandacht wordt geschonken aan de Joodse achtergrond. Bij Edith Stein als filosofe komen ook andere Joodse vakgenotes aan de orde. Een hoofdstuk is gewijd aan haar opvatting over de vrouw en de consequenties daarvan voor de pedagogie. Uitvoerig wordt ingegaan op Edith Stein als wetenschapper en exegeet, op haar mystiek, maar ook op het moeilijke thema van offerbereidheid en vergeving.

Ook Ediths verblijf in het karmelietessenklooster van het Limburgse Echt wordt belicht: na ruim 3 jaar beheerste zij de Nederlandse taal.

Er zijn al vele biografieën over Stein geschreven. Dit boek onderscheidt zich daarvan door specifiek aandacht te schenken aan de periode dat zij in Nederland woonde, een belangrijke tijd in haar leven waarvoor in de biografieën tot nu toe weinig aandacht is geweest.

Ilse Kerremans’ boek: ‘Edith Stein, Leven aan Gods Hand’, won al de prijs van het beste spirituele boek van 2015, een initiatief van Medianetwerk Plus.

Els van Dam, uitgeefster bij Halewijn is enthousiast.”Kerremans bezit een uitzonderlijke kennis over het leven, de persoonlijkheid, het geloof en de spiritualiteit, maar evenzeer het feminisme van Edith Stein en hoe dit alles met elkaar verweven is.”

Lees ook:Bekroonde serie ‘Honourable Woman’ vanaf vanavond bij NPO
Lees ook:Powervrouwen in het Jodendom
Lees ook:Neelie Kroes: geen tuinbroeken-feministe
Lees ook:In bed met Edith & Marlene: over de vriendschap van Piaf en Dietrich
Lees ook:Ilse Ultee wint prijs voor scriptie over lesbische meemoeders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>