Turkse powervrouwen

kadinlar10 inspirerende vrouwen wekken het rijke Turkse verleden tot leven in de expositie Kadınlar.

Een grote variëteit aan religie, cultuur, taal en kunstzinnigheid door de eeuwen heen: het Phrygische en Lydische koninkrijk ten tijde van de klassieke oudheid, het Byzantijnse Rijk, het Seltjoekse Rijk, het Ottomaanse Rijk en de Turkse republiek.

De vrouwen zijn:
Cybele: moedergodin
Artemis: vruchtbaarheidsgodin
Maria: moeder gods
Theodora: prostituee die keizerin werd
Malike Mama Hatun: stamleidster
Mihri Hatun: dichteres
Kösem Sultan: moeder van de regerende sultan en hoofd van de harem
Dilhayat Kalfa: componiste
Halide Edib Adıvar: schrijfster
Halet Çambel: archeologe

Op de tentoonstelling in Museum TwentseWelle te Enschede wordt ook aandacht geschonken aan inspirerende Turkse vrouwen van nu, uit de wereld van sport, cultuur, zakenleven en wetenschap.

In gefilmde portretten vertellen ze over hun leven, hun werk en hun inspiratiebronnen.

Andere kunst- en cultuurinstellingen in Enschede sluiten met eigen activiteiten aan op de expositie. TETEM kunstruimte presenteert een eigentijdse en interactieve interpretatie van Kadınlar. Concordia haakt in met een tentoonstelling van hedendaagse Turkse kunst. Ook worden films van Turkse regisseurs vertoond en presenteert de Nederandse Reisopera in samenwerking met Sonnevanck een kleine familieopera.

De expositie heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Veel van de gebruiksvoorwerpen komen uit Turkse of Europese musea. En voor het gebouw van TwentseWelle is een beeld van bijna 4 meter hoog geplaatst: de Oermoeder.

Ook was er gesteggel over een bijdrage van de Turkse columniste Fidan Ekiz, die ze schreef voor een catalogus en die geschrapt werd. Volgens de Turkse ambassadeur zou deze te kritisch zijn op de huidige president Erdogan.

Kadınlar is te bezoeken van 15 maart tot en met 16 augustus 2015. In die periode zijn er veel activiteiten voor volwassenen en kinderen in het kader van de tentoonstelling, zoals dans, muziek en een Turks festival. Het volledige programma vindt u steeds op deze website.

Lees ook:Column Fidan Ekiz geweigerd voor Turkse expo door ambassadeur
Lees ook:Congres & Expo ‘De Vrouw 1813-1913-2013′
Lees ook:Expositie Amy Winehouse geopend
Lees ook:Patricia Steur exposeert deze zomer speciale kinderportretten
Lees ook:KIJKEN: Birsen, een Turks-Nederlandse schrijfster met autisme en ambitie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>