Jenny Merkus: de wonderbaarlijke geschiedenis van de Nederlandse Jeanne d’Arc

MysticaMetKromzwaardDe Nederlandse Jeanne D’Arc wordt ze wel genoemd en toch: over Jenny Merkus is maar weinig bekend.

Tot nu: het boek ‘Mystica met kromzwaard’ zet Markus neer als een vrouw die belandde van de ene brandhaard in de andere.

Ze kwam in Parijs terecht, vocht op de Balkan tegen de Turken en belandde uiteindelijk in Jeruzalem, waar zij het einde van de wereld afwachtte…….

Voor 19e-eeuwse krantenlezers spraken de opmerkelijke belevenissen van Jenny Merkus (1839-1897) net zo tot de verbeelding als de lotgevallen van tijdgenoten als Alexandrine Tinne.

Jenny, de schatrijke dochter van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, kon zich, dankzij een fabelachtige erfenis, aan traditionele vrouwelijke rollen onttrekken.

Zij deed dit op een eigenzinnige, maar voor haar tijd toch typerende wijze. Als rondreizende juffer belandde zij van de ene brandhaard in de andere: van de Parijse Commune van 1871, tot de roerige Balkan in de jaren 1875-1876, waar zij als een nieuwe Jeanne d’Arc de christelijke Serviërs en Kroaten aanvoerde in hun strijd tegen de islamitische Turken.

Uiteindelijk streek zij neer in Jeruzalem. Hier ging zij verder met de bouw van een kolossaal huis waarin zij het einde van de wereld af wilde wachten. Een huis dat zij nooit zou voltooien.
Het leven van Jenny Merkus is vol avonturen en doordrongen van een eenzame tragiek. Toch kennen slechts weinigen haar verhaal. Onverdiend. Dit is haar eerste biografie.

René Grémaux is antropoloog en houdt zich als onderzoeker vooral bezig met de Balkan. Hij was als docent verbonden aan de universiteit van Belgrado. Wim van den Bosch is geoloog en werkt in de internationale olie-industrie. Over zijn werkterrein schreef hij onder het pseudoniem Gé Boorman het non-fictie boek Het bloed der aarde.

Lees ook:Vrouwen eisen De Klaagmuur op
Lees ook:TELEFILM KIJKEN: actueel thema over 2 lesbomoeders met een zoontje
Lees ook:Vrouwen zorgen voor flinke stijging van het aantal thuiswerkers
Lees ook:Nathalie Portman stuit bij regiedebuut op verzet orthodoxe Joden
Lees ook:Israëlische rabbijnen krijgen dreigbrieven om vrouwen bij de Klaagmuur niet toe te staan

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jenny Merkus: de wonderbaarlijke geschiedenis van de Nederlandse Jeanne d’Arc

  1. Joanan Rutgers

    De Franse en de Belgische Jeanne d’Arc kende ik al wel, maar de Nederlandse versie is mij tot nu toe onbekend gebleven. Dit maakt mij hoogst nieuwsgierig en ik zal haar beknopte biografie t.z.t. publiceren op Nederlands.nl, in de rubriek Beschouwingen, al beloof ik nooit iets. Grote kans, dat wel. Afwachten maar. Gewoon omdat ik ‘Maid of Orleans’ van OMD ook een te gek nummer vind. Bovendien beschik ik over een antiek boekwerk over de Franse Jeanne.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>