Prof. de Groot pleit voor emancipatie van adelijke titels

IleenMontijnHooggeborenProf. mr. Gerard-Rene de Groot was maandag speciale gastspreker op de officiele viering van 200 jaar Hoge Raad van de Adel in de Ridderzaal.

In aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, de ministers Plasterk en Opstelten en vele andere hooggeplaatste genodigden brak hij een lans voor emancipatie van de vrouwelijke adel……….

De Groot vindt dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe wetswijziging die ook de overerfbaarheid van adellijke titels via de vrouwelijke lijn mogelijk maakt.

Als een adellijke vrouw trouwt met een man zonder adellijke titel, kan een kind uit dat huwelijk niet tot de adel toetreden. Andersom kan dat wel.

“Het is in 1994 al bepleit in de Tweede Kamer dat adeldom via de vrouwelijke lijn op dezelfde manier moet verlopen als via de mannelijke lijn. Dat voorstel is toen gesneuveld, terwijl toen wel is geregeld dat buiten het huwelijk geboren kinderen en geadopteerde kinderen van de man de adellijke titel kunnen overerven. Het moet in ons land mogelijk worden dat je een adellijke titel via je moeder mee kan krijgen, en niet alleen via je vader.”

Het gaat volgens Prof. de Groot om een principiele kwestie.

“Dit hoort gewoon bij de moderne samenleving. De Tweede Kamer vreesde destijds bij de behandeling van de gesneuvelde wetswijziging die het moest regelen dat er te veel adel zou komen als je de overerfbaarheid van adellijke titels zou emanciperen. Maar ik vind dat een onbegrijpelijke stellingname: wat doet het er toe hoeveel mensen die titel hebben, het gaat er om dat je het gelijkheidsbeginsel dat we universeel willen toepassen ook hier volgt. Dit is volstrekt uit de tijd.”

Lees ook:De Downton Abbey Wet: vrouwen moeten titels erven
Lees ook:Noblesse Oblige: nou de vrouwen van stand nog!
Lees ook:Syrische kindbruidjes onderweg naar hun echtgenoten in Nederland
Lees ook:Jennie Vanlerberghe van ‘Moeders voor Vrede’ wordt barones
Lees ook:Maandblad RED kapt ermee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>