‘Als je naar Sochi gaat, ga dan ook langs strafkampen!’

Als mensen dan toch de Olympische Spelen in Sochi bezoeken, zouden ze eigenlijk ook een kijkje moeten nemen in de strafkampen van Mordovië.

Zo luidt de boodschap van Pussy Riot-lid Maria Aljochina. Want in die kampen wordt het andere Rusland zichtbaar.

Daarover schrijft vandaag Janne Chaudron in TROUW.

In de speciaal ingerichte vrouwenkampen wordt 12 tot 16 uur per dag gewerkt. De vrouwen naaien politie-uniformen of beddegoed. Als ze de productienormen niet halen worden ze geslagen, opgesloten of krijgen ze niet te eten. En gemanipuleerd, zegt Aljochina.

In één van de strafkampen kwam een vrouw te overlijden ten gevolge van oververmoeidheid en slechte voeding. “Op een stretcher werd ze door het personeel naar buiten gedragen. De gevangenen keken geschrokken toe. Later moesten ze een document ondertekenen waarin vastgelegd werd dat ze het incident niet naar buiten mochten brengen”, vertelt het Pussy Riot-lid. “En wij doen dat toch.”

Het zijn deze voorvallen die de vrouwen van Pussy Riot, Aljochina en Nadezjda Tolokonnikova, openbaar willen maken, in Rusland en daarbuiten. De vrouwen zijn even in Nederland op verzoek van Human Rights Watch.

Gisteren gaven ze een persconferentie in De Balie in Amsterdam en eerder op de dag praatten ze met minister Timmermans van buitenlandse zaken over de Nederlandse delegatie die naar de Olympische Winterspelen gaat. De vrouwen hopen in elk geval dat ze de politieke gevangenen niet vergeten.

Lees ook:Pussy Riot-vrouwen nog niet vrij; vanmiddag naakt rennen met Chiel Beelen!
Lees ook:Madonna kondigt Pussy Riot aan
Lees ook:Alle bandleden Pussy Riot vrij!
Lees ook:Vrouwen van Pussy Riot doen nieuwe ‘aanval’ op het Kremlin
Lees ook:Pussy Riot komt naar Amsterdam om gevangenissen te bezoeken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>