Vandaag is het de dag van de mietjes en de manwijven

CoverMagazineLoveVandaag, 11 oktober, is het Nationale Coming Out Dag.

Dit jaar staat die in het teken van ‘mannelijke’ vrouwen en ‘vrouwelijke’ mannen, vaak neerbuigend aangeduid als ‘mietjes’ en ‘manwijven’.

“De gedachte in Nederland lijkt vaak: wat is het toch fijn dat er homo’s zijn… als ze maar normaal doen. En vooral: als ze maar niet ‘verwijfd’ of ‘mannelijk’ doen”, zegt COC voorzitter Tanja Ineke over de speciale posteractie.

“Die dubbelzinnige houding willen we op Coming Out Dag aan de kaak stellen. De Nederlandse tolerantie is soms flinterdun.”

De achterzijde van de poster toont 6 sterke LHBT’s, die lak hebben aan de clichébeelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Mensen die zich dagelijks inzetten om Nederland wat toleranter te maken.

Nederland heeft moeite met vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen. Ze scoren in onderzoek een magere 5,5 terwijl, terwijl bi’s, lesbiennes en homo’s een ruime voldoende (6,7) krijgen.

Jongeren lijden daar het meest onder: mannelijke lesbomeiden en vrouwelijke homojongens worden vaker gepest en voelen zich vaker ongelukkig. Mannelijke lesbomeiden hebben zelfs 3x vaker depressieve klachten dan meisjesachtige meisjes.

Ook transgenders krijgen vaak te maken met stereotype beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid; meer dan de helft krijgt negatieve reacties.*

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) beschouwt stereotype beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid als wortel van de afwijzing van homoseksualiteit in Nederland.

Daarnaast lijkt het vooroordeel onuitroeibaar dat alle mannen uit de LHBT**-gemeenschap vrouwelijk zijn en alle vrouwen mannelijk.

Op de website van het COC vindt u het complete programma van vandaag.

Lees ook:Vivienne Vogel deed als eerste onderzoek naar NL vrouwen met tbs
Lees ook:26% van de talkshow-gasten is vrouw
Lees ook:Meer vrouwelijke dan mannelijke promovendi in jonge generatie
Lees ook:Een wetenschapper is een blanke geleerde man, toch?
Lees ook:Onderneemsters vaker personeel in dienst dan mannelijke collega’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>