De (seksuele) bevrijding van Janis Joplin

‘Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz’. Ik zing het nog weleens, de grootste hit van wijlen Janis Joplin (1943-1970).

De Amy Winehouse uit de sixties zeg maar.

4 dagen voor haar dood door een te sterke dosis heroïne werd ze geïnterviewd door Howard Smith van de Village Voice.

Het zou haar laatste zijn…….

PBS Digital Studio Studios vertaalde het historische gesprek naar een kort animatiefilmpje voor hun Blank on Blank series.

Joplin en Smith spreken over de kritiek en afwijzing naar aanleiding van een vernietigend stuk in het popblad Rolling Stone. Janis Joplin trok zich dit erg aan en kon het maar moeilijk van zich afschudden.

Journalist Smith snijdt nog een ander pijnlijk onderwerp aan wanneer hij vraagt naar haar reactie op vrouwen die haar bekritiseren om openlijk seksueel te zijn en deel uit te maken van de overwegend mannelijke rockscene.

Joplin vindt het vreemd dat vrouwen die zichzelf geëmancipeerd noemen haar manier van leven niet accepteren. Haar advies is dan ook om niet op te geven en te doen wat je wil doen.

De zangeres haalt aan dat ook zij in haar jeugd heeft moeten vechten tegen onderdrukking, maar dat ze een manier heeft gevonden om dat verleden achter zich te laten. Muziek heeft haar bevrijd, ook als vrouw.

‘Geanimeerd Gesprek’

Lees ook:Amy Berg maakt documentaire Janis Joplin
Lees ook:Documentaire Janis Joplin in december naar Nederland
Lees ook:Fotografe kruipt voor eigen lens als 15 vrouwelijke iconen
Lees ook:Karin Bloemen is de ‘De Witte Nar’
Lees ook:Topless de zon in en toch ook weer niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>