In 1872 deed reeds een vrouw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap

VictoriaWoodhullDe vrouw in de actieve politiek was afgelopen week weer zeer actueel, toen de plaatselijke afdeling van de SGP van Vlissingen een vrouw toeliet als kandidaat-lijsttrekker. Tot dan toe leefden de Staatkundig Greformeerden letterlijk en figuurlijk in de vorige eeuw.

De stemmen om na de eerste zwarte, nu de eerste vrouwelijke president van de VS te krijgen, nemen ondertussen ook toe. Zelfs Barack Obama himself is inmiddels fan van Hillary Clinton.

Wat velen even vergeten zijn is dat Victoria Woodhull in 1872 reeds een poging deed het Witte Huis te bestormen……..

Daarover schrijft Paul van der Steen dit weekend in TROUW.

Victoria Woodhull was een Amerikaanse voorvechtster van vrouwenrechten aan het einde van de 19e eeuw. Ze is in 1870 de eerste vrouw die een wekelijkse krant opricht, de radicale Woodhull and Claflin’s Weekly. In 1872 wordt zij de eerste vrouwelijke presidentskandidaat in de geschiedenis van de Verenigde Staten, maar stemmen kreeg ze nauwelijks.

Victoria Woodhull werd geboren als Victoria Claflin op 23 september 1838 in Homer, een stad in Ohio. Al vanaf haar jeugd was ze erg geïnteresseerd in spiritualiteit en er gingen geruchten dat ze voorspellende gaven had. In ieder geval wist ze als rondtrekkend medium al op jonge leeftijd behoorlijk wat geld te verdienen voor haar arme familie.

Op 15-jarige (!) leeftijd trouwde Victoria met Canning Woodhull, een dokter uit Cincinnati die patenten kreeg op verschillende medicijnen. Hij was echter ook alcoholist en een ontrouwe echtgenoot.

In 1854 baarde Victoria een geestelijk gehandicapte zoon, waarvoor zij de schuld bij het alcoholisme van haar man legde. Later kregen ze nog een dochter. Het echtpaar verhuisde regelmatig en verdiende de kost met kwakzalverij. Samen met haar jongere zus Tennessee smeerde Woodhull klanten allerlei zogenaamde ‘medicijnen’ van haar echtgenoot aan. Victoria woonde ook enige tijd alleen in San Francisco, waar zij waarschijnlijk geld verdiende als prostituee. Aan de roerige periode kwam in 1864 een einde toen zij scheidde van Canning.

In 1866 trouwde Woodhull, die naam had zij behouden, met kolonel James Blood. Twee jaar later verhuisde het paar naar New York. Opnieuw vond zij werk in de spiritualiteit. Ze gaf vanaf 1868 samen met Tennessee psychologische en spirituele ondersteuning aan Cornelius Vanderbilt, een steenrijke zakenman die kort daarvoor zijn vrouw had verloren. De hulp beviel Vanderbilt zo goed dat hij Victoria en Tennessee in dienst nam en ze hun eigen aandelenhandel liet opzetten. Daarmee werden zij de eerste vrouwelijke handelaren op de beurs van Wall Street.

Zowel George Clooney als Paul Verhoeven lopen met plannen rond om het leven van Victoria Woodhull te verfilmen. Hieronder een stuk uit een documentaire over deze feministe van het eerste uur…

Lees ook:Essay Maand van de Spiritualiteit geschreven door Isa Hoes
Lees ook:Singer/Songwriter Lynsey de Paul plots overleden (64)
Lees ook:Victoria Beckham is succesvolste Britse ondernemer
Lees ook:Eerste vrouw op Duitse Defensie is wellicht opvolgster Angela Merkel
Lees ook:De kerk van Zweden heeft nu een vrouw aan het hoofd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>