Zogenaamde ‘troostmeisjes’ verdienen excuses

In China en Zuid-Korea ontstond een paar weken terug ophef door een uitspraak van Toru Hashimoto, de burgemeester van de Japanse stad Osaka.

Hij verdedigde de geschiedenis met de opmerking dat het troostmeisjessysteem tijdens de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk was om militairen tot rust te laten komen……….

Tijdens een bijeenkomst van afgelopen weekend tapte de Jappanner gelukkig uit een heel ander vaatje. Nu noemde hij het gebruik van troostmeisjes onvergeeflijk. Volgens hem verdienen de vrouwen die gedwongen werden tot prostitutie dan ook excuses.

Twee weken geleden had Hashimoto nog gezegd dat er volgens hem geen bewijs was dat het Japanse leger vrouwen dwong tot prostitutie.

Tot woede van veel mensen in China en Zuid-Korea, landen waar veel van de seksslavinnen vandaan kwamen. Zuid-Korea stelde na die eerdere opmerkingen dat de burgemeester een slecht historisch besef en geen respect heeft voor vrouwenrechten had.

De vrouwen en meisjes die door de Japanse overheid beschikbaar werden gesteld aan aan militairen die het keizerrijk dienden, werden troostmeisjes genoemd. De militairen waren ver van huis en moesten daarom ‘getroost’ worden.

De vrouwen die daarvoor moesten zorgen werden in de meeste gevallen gedwongen zich te prostitueren en systematisch verkracht.

De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen.

In 1993 bood Japan al eens excuses aan voor deze seksslavernij. Veel nationalistische politici waren en zijn daar helemaal niet blij mee en pleiten ervoor om de excuustekst aan te passen.

Volgens somigen van hen is er helemaal geen bewijs dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en zou er ook geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Ook Nederlandse vrouwen in het voormalig Nederlands Indië waren zulke troostmeisjes, waarover diverse boeken verschenen.

Foto bovenaan: Jan Banning

Lees ook:Japan wil niet weten van seksslavinnen tijdens WO II
Lees ook:Japanse historici roepen op tot waarheid over gedwongen seks door ‘troostmeisjes’
Lees ook:Japanse omroep-bobo maakt excuses voor foute opmerking troostmeisjes
Lees ook:Nederlandse troostmeisjes willen net als hun Koreaanse lotgenotes excuses
Lees ook:Obama wil zaak seksslavinnen van Japan voor eens en altijd schikken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>