Maria Tesselschade: een belangrijke vrouw in de Gouden Eeuw

tesselMarritgen Tesselscha(de) Roemersdr. Visscher werd in 1594 geboren als dochter van graanhandelaar en assuradeur Roemer Visscher, woonachtig aan de Gelderse Kade te Amsterdam.

Op dit moment wijdt het Muiderslot een tentoonstelling aan deze invloedrijke vrouw uit de Gouden Eeuw…………

Op Kerstavond 1593 vergingen meer dan 40 volgeladen koopvaardijschepen tijdens een hevige storm voor het eiland Texel. Visscher verloor hiermee weliswaar een deel van zijn aardse vermogen maar niet zijn vertrouwen en dankbaarheid voor de geboorte van zijn jongste, gezonde dochter. Tesselscha zou dankzij haar naam, dit levensmotto van haar vader nooit vergeten.

Tessel groeide op in een inspirerende omgeving, mede dankzij de belangrijke rol die haar vader bekleedde in de Rederijkerskamer d’Eglantier en de bijeenkomsten in ’t zalig Roemer-huis, waar zij kennis maakte met de jonge P.C. Hooft, die later in het voetspoor van haar vader zou treden als gastheer van de ‘Muiderkring’. Zij werd een graag geziene gast op het Muiderslot en genoot later faam als ‘Muze’ van de Muiderkring.

In de tentoonstelling worden diverse objecten, geschriften en brieven getoond, zowel uit eigen bezit van het Muiderslot als bruiklenen van derden.

Van 30 maart tot en met 12 mei 2013: ‘Tessel Schade – een ramp met een Gouden randje’ in de Kapelaanskamer en op de Overloop van Het Muiderslot te zien.

Van juni t/m augustus te zien in Kaap Skil, museum van jutters & zeelui in Oudeschild, op Texel.

Lees ook:TV tip: Claudia de Breij in Brandpunt Profiel
Lees ook:‘Toen ik je zag’ van Isa Hoes is Gouden Boek
Lees ook:Kroningsmantel en -jurk van Queen Elizabeth tentoongesteld
Lees ook:Marine Le Pen snoert haar vader Jean Marie de politieke mond
Lees ook:Helpers van Anne Frank belicht in speciale expo in Het Achterhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>