Royal Opera stilgelegd vanwege verkrachtingsscène

RoyalOperaDe première van de opera Guillaume Tell in het Londense Royal Opera House viel niet in goede aarde bij het publiek.

Tijdens een scène met daarin een verkrachting barstte de zaal uit in boegeroep.

Zo hard, dat de voorstelling tijdelijk stil werd gelegd en de operadirecteur zijn verontschuldigingen aanbood.

Het stuk gaat over de legende rond William Tell, een heldhaftige kruisboogschutter die aan het begin van de 14e eeuw in Zwitserland zou hebben geleefd.

In het gewraakte gedeelte wordt een actrice uitgekleed en ruw behandeld door een groep soldaten. Ze voeren haar champagne, betasten haar en dwingen haar op een tafel te gaan liggen.

Na de voorstelling beklom directeur Kasper Holten van het Royal Opera House het podium en maakte zijn excuses. “Het spijt ons dat de scène voor sommige mensen te ver ging.”

Volgens hem liet het zien hoe de brute realiteit voor vrouwen is in tijden van oorlog. “Spijtig genoeg is seksueel geweld daarbij een tragisch feit.”

Britse recensenten reageerden na de voorstelling op dezelfde manier als het publiek. Een krant schrijft zelf van een verschrikkelijke avond waarin een ‘gratuite groepsverkrachting’ het luidruchtigste gejoel uitlokte dat de recensent zich kon herinneren in het operagebouw.

Een recensent van de Sunday Express spreekt van een dieptepunt en vindt dat er ‘koppen moeten rollen’.

De regisseur van de opera is niet van plan iets aan het stuk aan te passen, vertelt hij in The Guardian.

“Als je de brutaliteit niet voelt en het leed waarmee deze mensen werden geconfronteerd wegmoffelt, dan wordt het soft en kinderachtig.”

En tegen de BBC zei hij: “Een opera is geen kerk. Je hoeft het traditionele publiek niet altijd te geven wat ze willen.”

Lees ook:De Vagina Monologen terug op Nederlandse planken
Lees ook:100 Eindhovense vrouwen gezocht voor theaterstuk
Lees ook:De Hijabi Monologen zijn in Nederland
Lees ook:Aletta de Musical vanaf vandaag weer even in de reprise
Lees ook:Meekijken met sopraan Eva-Maria Westbroek in het Metropolitan?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>