Rechtfilosoof Marjolijn Februari is nu gewoon Maxim

Rechtfilosoof, schrijver en columnist Marjolijn Februari is Maxim Februari geworden.

Ik vond haar altijd lijken op het jongere zusje van Gerrit Komrij. (†2012)

Februari begon vorig voorjaar met een testosteronkuur, omdat zij/hij steeds meer in de knel kwam.

Afgelopen week plaatsten wij reeds een indrukwekkend filmpje van een dergelijke transformatie.

Marjolijn werd Maxim. “U zou mij eens moeten zien…….”

Zo schreef de nieuwe ‘hij’ in september reeds in NRC.

“Stem dieper, schouders breder, iedere week opnieuw barst ik uit mijn kleren als een stripfiguur.”

Op zijn eigen website deed hij zijn ‘coming out’. “Want dit voorjaar ben ik begonnen met het gebruik van mannelijke hormonen om lichamelijk te transformeren en vanaf nu verder te leven als man”, aldus Februari. Vol zelfspot vervolgt hij:

“Het is waar, Marjolijn Februari was een aardige vrouw, we zullen haar toewijding aan het land en de cultuur missen. Maar nu de onderneming verder gaat onder de naam Maxim Februari verwachten wij toch onze dienstverlening verder te optimaliseren en een nog hoogwaardiger kwaliteit te leveren dan u al van ons was gewend. Graag maak ik nog van de gelegenheid gebruik een kleine prijsverhoging aan te kondigen. Een man mag immers verwachten met hetzelfde werk minstens 18% meer te verdienen dan vrouwen?”

Inmiddels zijn we alweer bijna een half jaar verder. Deze week heeft het Belgische KNACK een gesprek met Maxim, met daarbij deze werkelijk prachtige foto.

“Marjolijn is nu Max. Oké”, vertelt hij. “Ik ben wel geschrokken van de journalistiek. Nogal wat journalisten zijn op zoek naar de sensatie achter mijn verhaal en gaan soms behoorlijk ver. Die sensatiezucht is niet typisch voor de huidige journalistiek. Voor mijn boek heb ik me in levensgeschiedenissen van historische transseksuelen verdiept en ook daar verliep alles prima tot er een journalist op de proppen kwam.”

Verder vertelt de schrijver/denker, die deze maand 50 jaar wordt, dat de transgender-behandeling met mannelijke hormonen er tevens voor zorgt dat de verschijnselen van de menopauze achterwege blijven.

In de privé-situatie is weinig veranderd. “Voor mijn vriendin is die naamsverandering nog het lastigste. We zijn al heel lang bij elkaar en kennen elkaar zeer goed, waardoor onze relatie niet zo veel anders geworden is. Als transman kun je zó’n ingrijpende verandering doormaken dat je homo wordt en op mannen valt. Daar was ik op voorhand bang voor. Dat is gelukkig niet gebeurd en net als de meeste andere transmannen val ik nog steeds op vrouwen: van lesbisch evolueer ik nu naar hetero.”

Het volledige interview met Maxim Februari leest u in de Knack die nu in de kiosken ligt. ‘Profiel’ maakte in 2011 een portret van Maxim Februari, die toen nog als Marjolijn door het leven ging.

Lees ook:Marjolijn laat werknemers samen zingen op de werkvloer
Lees ook:RTV-Rijnmond presentator Geert-Willem is na 15 jaar dubbelleven nu een vrouw
Lees ook:95% van de Playboy-advertenties verheerlijkt geweld, gevaar en seksisme
Lees ook:Joodse vrouwen knokken voor het recht op scheiding
Lees ook:Geen Paniek: Marjolijn van Kooten over haar angsten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>