‘Ik ben Malala’ verschijnt en de Taliban bedreigt haar opnieuw

Malala YousafaiEen week nadat ze in het hoofd was geschoten werd het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai verward wakker in een onbekende omgeving. Ze wist alleen dat ze niet thuis was.

Malala, die door haar campagne voor meisjesonderwijs een doelwit was, beschrijft haar relaas in een boek dat ze schreef samen met de journaliste Christina Lamb.

Dinsdag verschijnt het; dan is het namelijk exact een jaar geleden dat de Talibanstrijders een aanslag op haar leven pleegden…….

The Sunday Times publiceerde vandaag fragmenten uit het boek. Daarin beschrijft de nu 16-jarige Malala dat ze met haar vriendinnetjes in een busje onderweg was naar school toen ze staande werden gehouden door twee mannen. Een van hen was de schutter die haar van dichtbij in het hoofd schoot.

Langzaam maar zeker komt Malala erachter dat ze van Pakistan naar Birmingham is gebracht om behandeld te worden. Ze schrijft in het boek hoe haar zicht langzaam maar zeker herstelde, hoe ze haar stem terugkreeg en hoe ze uiteindelijk werd herenigd met haar ouders.

Malala, die vrijdag zelfs is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, was verbaasd toen ze hoorde dat 8000 mensen haar steunbetuigingen hadden gestuurd in het ziekenhuis.

“De imam Rehanna zei dat miljoenen mensen en kinderen uit de hele wereld me steunden en voor me baden”, schrijft ze. “Ik ben om een reden gespaard. Ik realiseer me dat mijn campagne wereldwijd aandacht kreeg juist door wat de Taliban mij hebben aangedaan.”

Inmiddels wordt ze opnieuw met de dood bedreigd door de terreurbeweging. Shahidullah Shahid, woordvoerder van de Taliban, heeft aangekondigd dat Malala voor de moslimextremisten nog steeds een doelwit is omdat ze de islam durft te bekritiseren. “Indien we de kans krijgen, brengen we haar om, aldus de woordvoerder. “Die daad zal ons trots maken.”

Het boek ‘Ik ben Malala: het meisje dat zich sterk maakte voor onderwijs en werd neergeschoten door de Taliban’, uitgegeven door Unieboek het Spectrum
en vertaald door Nina West, ligt dinsdag in de winkel.

Lees ook:Opnieuw bedreigde Malala: ‘Ik ben niet bang’
Lees ook:15-jarige Pakistaanse Malala wordt miljonaire met autobiografie
Lees ook:Pakistaanse Malala wint opnieuw een prijs
Lees ook:Nobelprijs-winnares Malala geslaagd voor middelbare school
Lees ook:Malala Yousafzai is een ster aan het firmament

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>