Brits parlementslid Jo Cox vermoord

Een golf van geweld trekt over de wereld. Tegen vrouwen, tegen homo’s, tegen mannen, ja tegen onze verworvenheden.

Vanmiddag is het Britse parlementslid Jo Cox (Labour) is in Birstall, bij Leeds, neer-geschoten en/of -gestoken.

Ze is aangevallen bij een bibliotheek en ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in Leeds. Een 52-jarige man is opgepakt, bevestigt de politie.

Het 41-jarige parlementslid werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Leeds overgebracht. Dat zou inmiddels door de politie worden bewaakt. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk. Cox zit voor Labour in het Lagerhuis. De aanval zou zijn gebeurd even voordat Cox een bijeenkomst inging in de bibliotheek van Birstall.

De dader riep volgens ooggetuigen ’Britain first’, wat zou kunnen wijzen op een daad uit extreemrechtse hoek. Na de aanval zou de man rustig zijn weggelopen. Zowel voorstanders als tegenstanders van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie hebben aangekondigd hun campagnes te onderbreken.

Het kantoor van premier David Cameron toonde zich in een verklaring zeer bezorgd over de aanval en staat inmiddels in contact met de familie van de parlementariër.

Jo Cox is inmiddels overleden.

Frans Timmermans was diep onder de indruk van Cox. De vicevoorzitter van de Europese Commissie noemde de Labour-politica kort voor haar overlijden een fantastische vrouw die altijd klaarstaat om mensen in nood te helpen.

 

Lees ook:Bill & Hillary Clinton betreuren dood Nederlandse Elif Yaruz
Lees ook:Londen opent nog dit jaar het Margaret Thatcher-museum
Lees ook:Gekke foto: 1 vrouw + 9 mannen = G8
Lees ook:Comedy’s met vrouwen in de hoofdrollen zijn hot
Lees ook:Barbaarse verkrachting van Indiaas meisje van 5 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>