‘Stil in mij’: grootgegroeid niet dankzij, maar ondanks de (rot)nonnen

cover stil in mijTerwijl in jongensinternaten en -tehuizen tussen 1945 en 1970 1 op de 5 te maken had met seksueel misbruik, was er bij de meisjes iets aan de hand, dat door het onderzoek dat gedaan is nog niet voldoende begrepen en verwerkt kan worden.

De geschiedenis kan alleen begrepen worden door naar de meisjes van toen te luisteren.

Het nieuwe boek ‘Stil in Mij van Danielle Hermans en Esther Verhoef stelt de lezer in staat zich te verplaatsen in de wereld van meisjes in een rk instelling, die getroffen werden door het onontkoombare geweld dat er heerste.

Door 21 directe verhalen………

Van de meisjes in rk gezinnen verbleef 1 op de 10 in tehuizen en internaten, en van hen heeft naar schatting zeker 1 op de 5 levenslang ernstige gevolgen ondervonden van ernstig en langdurig geweld, soms in combinatie met seksueel misbruik.

Het kerkelijk gezag wil de klachtencommissie voor seksueel misbruik sluiten per 1 juli. Voor meldingen van psychisch en fysiek geweld heeft de kerk een regeling getroffen die niet getuigt van besef van de ernst van de schade die er is aangericht.

Voor veel vrouwen die met deze schade leven is nog niet aan de voorwaarden voldaan die nodig zijn om het zwijgen te doorbreken en erkenning en hulp te kunnen vinden. Te vaak is het lijden onleefbaar en dat verergert met het ouder worden.

Achter een ondoordringbare façade van vroomheid was het leven van meisjes en nonnen in rk instellingen onzichtbaar. Eenzaamheid, isolement en het breken van de wil waren norm.

Alleen de vrouwen die het hebben meegemaakt, kunnen vertellen over het geweld en misbruik dat daarbij plaatsvond en over de manier waarop ze dat verwerken in hun leven.

Velen van hen hebben levenslang onbegrepen klachten en daardoor geen passende zorg. Het is schokkend te zien dat mensen op hogere leeftijd in een toestand van ernstige verwaarlozing terechtkomen en geen toegang hebben tot passende hulp.

Zo wordt onder andere niet onderkend hoe traumatiserend eventuele opname in verzorgingstehuizen voor hen kan zijn, omdat zij dan weer aan institutionele regels worden onderworpen.

‘Stil in mij’ is vanaf vandaag te verkrijgen.

Lees ook:Het Reformatorische Lodenstein College en misbruikte meiden
Lees ook:Seksueel misbruik van vrouwen door RK kerk vele malen omvangrijker dan gedacht!
Lees ook:‘Zusters van liefde, krengen van onbarmhartigheid’
Lees ook:Vrouwenplatform misbruik in de kerk niet blij met oproep kardinaal Eijk
Lees ook:Seksueel misbruik van meisjes en vrouwen ‘hoort bij’ de cultuur van Sint Helena

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>