Neelie Kroes opent zijderoute-expo in Hermitage

HermitageZijderouteEurocommissaris Neelie Kroes opent op 27 februari in de Hermitage een grote tentoonstelling over de zijderoute, die een overzicht geeft van de handelsroute tussen Azië en Europa.

Dat heeft het Amsterdamse museum vandaag bekendgemaakt.

De tentoonstelling ‘Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage’ bevat de zeldzame schoonheid van ruim 250 objecten, zoals muurschilderingen, boeddha’s, kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud, terracotta, die zijn opgegraven door Russische expedities in de 19e en 20ste eeuw.

De bezoeker reist in de voetsporen van de ontdekkers, die de wegen in kaart brachten van de koningen en kooplieden in de vroege middeleeuwen, tot aan de eerste boeddhistische monniken van voor onze jaartelling.

Net als de karavanen, die eeuwen geleden onherbergzame streken doorkruisten, langs koningssteden, kloosters en oases, legt de bezoeker zelf de handelsroutes af – van west naar oost of van oost naar west – en ontdekt ongelofelijke antieke schatten.

Een van de vele topstukken in de tentoonstelling is de ruim 9 meter lange muurschildering van een godheid in gevecht met roofdieren, uit het koningspaleis in Varakhsha (7de–8ste eeuw, huidig Oezbekistan).

Nooit eerder verliet deze trots de Hermitage, maar de schildering is na de restauratie, mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Hermitage Nederland, alsmede door crowdfunding onder individuele de Vrienden van de Hermitage, ruim 6 maanden te zien in Amsterdam.

De Zijderoute bestond al voor onze jaartelling en was tot in de vijftiende eeuw het grootste handelsnetwerk ter wereld, dat een ongekende culturele uitwisseling veroorzaakte.

Het liep van China tot aan de Middellandse Zee. De Zijderoute was niet één route maar een netwerk van handelswegen over een afstand van 7000 kilometer. Het doorkruiste het onherbergzame en goeddeels lege Centraal-Azië, met zijn uitgestrekte woestijnen en onbegaanbare hooggebergtes.

Het verbond grote beschavingen als India, Perzië, China en het Romeinse Rijk. De vruchtbare oases in dit enorme gebied en hun koninkrijken speelden een belangrijke rol als welkome tussenstop en marktplaats.

De tentoonstelling loopt van 1 maart t/m 5 september 2014.

Lees ook:Nu in de Nederlandse musea: vrouwenpower in de kunst
Lees ook:Het verband tussen lingerie en de positie van de vrouw
Lees ook:Congres & Expo ‘De Vrouw 1813-1913-2013′
Lees ook:Angela Merkel steekt rozen in de voormalige muur, Dorothea Ebert speelt Bach
Lees ook:Steeds meer vrouwen in de bajes, behalve in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>