Gerti Bierenbroodspot en haar geliefde stad Petra samen in een expositie

Petra-Wonder-in-de-woestijn-Rijksmuseum-van-Oudheden-Leiden-731x1024En toen zag ik Petra … het was alsof ik in mijn eigen schilderijen stapte, en meer … ik stapte heel langzaam in metaforen van archeologie, architectuur en mythologie, en ik probeerde deze fenomenen van de onbewuste geest te vangen en in een andere ruimte te plaatsen (dat van een groot stuk rijstpapier).

Gerti Bierenbroodspot, beeldend kunstenares, heeft een decennium lang in Petra gewerkt.

In Leiden is een aparte expositiezaal gewijd aan de beeldhouwwerken en de serie monumentale schilderijen die ze daar maakte. De schilderijen zijn grotendeels afkomstig uit privé-verzamelingen. Sommige zijn nooit eerder aan een groot publiek getoond.

Het fantastische werk van Gerti Bierenbroodspot maakt onderdeel uit van een enorme tentoonstelling over de stad Petra.

De verborgen gelegen stad  van het oude volk der Nabateeërs is een van de wonderen uit de oudheid. De monumentale gebouwen, tempels, koningsgraven en luxe woonhuizen zijn uit de rode rotsen van het Umm al-Biyara-massief gehouwen. Op het gebied van cultuurhistorie en archeologie is Petra misschien wel het allermooiste in de wereld.

De ruim 150 archeologische en architectonische topstukken uit Petra zijn over 3 tentoonstellingszalen verdeeld. Nooit eerder waren in Nederland zoveel van deze objecten te zien. Het is opgebouwd rond het gedetailleerde beeldhouwwerk dat de gebouwen van de stad sierde. U ziet reliëfs met dieren- en plantenmotieven, portretten van goden, godinnen en fabeldieren, levensgrote beelden en sierlijk bewerkte zuilen. Ook zijn er fresco’s en voorbeelden van het verfijnde, beschilderde aardewerk van de Nabateeërs.

De tentoonstelling neemt de bezoekers mee naar de mooiste plekken in de stad. De siq, een smalle bergkloof, geeft toegang tot Petra. Daarbinnen liggen o.a. heiligdommen, villa’s, het schathuis al-Khazneh en de luxe residentie op de hellingen van het Umm al-Biyara-massief.

Een 3D-installatie laat PETRA ‘herrijzen’ op basis van de recentste archeologische opgravingen in een grootse tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Lees ook:Gerti Bierenbroodspot draagt expositie op aan vriendin koningin Beatrix
Lees ook:Alle vrouwen die Petra heten, mogen gratis naar PETRA-expo
Lees ook:Mysteries 7e eeuwse Oegstgeester vrouwen binnenkort onthuld
Lees ook:35 olijbomen: de Israëlisch / Palestijnse vrede als het aan vrouwen ligt
Lees ook:Monumentale vrouwen voor monumentale gebouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>