Frieda Belinfante: de eerste vrouwelijke dirigent en vergeten verzetsstrijdster

Een_schitterend_vergeten_levenFrieda Belinfante werd in 1904 geboren in Amsterdam, als dochter van een Joodse vader, Aron Belinfante, pianist en eigenaar van een muziekschool en Georgine Hesse.

Haar vader drong erop aan dat Frieda, toen ze 9 jaar oud was, met celloles begon.

Toen ze 16 was trad ze, samen met haar vader, voor het eerst op…….

Op 17-jarige leeftijd leerde ze Henriette Bosmans kennen, een componiste, en met haar ging ze van 1922 tot 1929 samenwonen.

Toen deze relatie eindigde trad ze in 1930 in het huwelijk met Johan Feltkamp, fluitist.

Ze wist dat ze lesbisch was, het huwelijk duurde tot 1936.

Toen de oorlog uitbrak trad de joodse Belinfante tot 1942 op, tot dat niet meer kon, omdat ze weigerde om lid te worden van de Kultuurkamer.

In 1941 werd Frieda aktief in het verzet. Ze was een goede vriendin van Willem Arondeus, een openlijke homo en een van de leiders van de Raad van Verzet.

Ze ondersteunde onderduikers, hield zich bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen. Haar grootste verzetsdaad was, samen met onder andere Willem Arondeus, Willem Sandberg en Gerrit van der Veen, de aanslag op het bevolkingsregister op 27 maart 1943.

De verzetsgroep werd opgepakt, Belinfante dook onder. Ze ontkwam naar Montreux, Zwitserland, en kreeg daar de status van politiek vluchtelinge.

Na de oorlog komt ze terug naar Nederland maar komt hier als vrouw niet aan de bak als dirigente. In 1947 emigreert ze naar Californië en gaat in Hollywood werken bij een studio-orkest voor films.

Daarnaast geeft ze les aan de Universiteit van Californië en wordt dan toch dirigente van het Orange County Philharmonic Orchestra. Ze is dan de eerste professionele vrouwelijke dirigent ter wereld.

In 1962 wordt het orkest opgeheven en Frieda wordt ontslagen. Ze wijdt dit aan haar geaardheid, waarna ze ontgoocheld naar Santa Fe verhuist. Ze geeft dan alleen nog les.

In 1995 overlijdt Frieda op 90-jarige leeftijd. “Ik ben 50 jaar te vroeg geboren”, zegt ze vlak voor haar dood.

Over haar leven is een film gemaakt ‘But I was a girl’ en een documentaire door journaliste Toni Boumans. Zij heeft nu ook de biografie op papier. ‘Een schitterend vergeten leven. De eeuw van Frieda Belinfante’.

Lees ook:Rol van verzetsvrouwen veel te eenzijdig belicht
Lees ook:Frieda Mulisch maakt TV-serie over de vrouwen in het leven van Harry Mulisch
Lees ook:Zangeres en verzetsstrijdster Diet Kloos-Barendregt overleden
Lees ook:Verzetsvrouw / kunstenares Truus Oversteegen overleden
Lees ook:De powervrouwen van het verzet in WOII

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>