Spaans gemeentehuis ‘versierd’ met ketting van beha’s

eSujetadores?src=hashRuim 500 mensen in het Spaanse Valladolid eisen het aftreden van hun seksistische burgemeester.

Dit lieten zij gisteren luid en duidelijk weten, o.a. door een ketting van beha’s rond het gemeentehuis te spannen….

Dat meldt InSpanje.nl.

Javier Leon de la Riva reageerde vorige week donderdag tijdens een interview met Onda Cero op aanbevelingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken om aanrandingen en verkrachtingen te voorkomen. Dit gesprek verwees naar een incident op de feria van Málaga, waarbij een meisje diep in de nacht door 5 jongens zou zijn verkracht.

De burgemeester is van mening dat beschuldigingen van verkrachtingen goed onderzocht moeten worden en verklaarde dat hij zich ongemakkelijk zou voelen wanneer hij alleen in vrouwelijk gezelschap verkeert.

“Stel je voor dat je een lift binnen gaat en een vrouw jou probeert te versieren. Ze stapt ook in, trekt haar beha en rok uit en holt dan schreeuwend de lift uit dat jij haar zou hebben aangerand”, zo waren de woorden van De la Riva.

Grote verontwaardiging was het gevolg en diverse vrouwenbewegingen kwamen in actie. Hun protest in Valladolid viel samen met het feit dat ze elke 25e van de maand stilstaan bij slachtoffers van seksueel misbruik en huiselijk geweld.

13 vrouwenbewegingen kwamen samen in de stad en demonstreerden bij het gemeentehuis tegen de ‘vrouwonvriendelijke’ uitlatingen van de burgervader. Ze gebruiken de hashtag #escrachedesujetadores. (beha-protest)

Volgens gegevens van het agentschap voor fundamentele mensenrechten vindt er elke 8 uur in Spanje een geweldsdelicht plaats gericht tegen vrouwen.

Het ‘machismo’ is nog alomtegenwoordig als men kijkt naar de vele gevallen van huiselijk geweld. Dit jaar alleen al vonden 38 vrouwen de dood.

Foute uitlatingen van politici dragen volgens een woordvoerder van een van de vrouwenbewegingen in Madrid niet bij aan de bestrijding van dergelijk geweld.

Lees ook:Partnermoorden rijzen de pan uit in Spanje
Lees ook:Voetbalclub Valencia speelt 4 jaar lang met logo UN Women op de shirts
Lees ook:Saoedi Arabische vrouwen mogen niet meer geslagen worden!
Lees ook:Vrouwen horen door mannen beschermd te worden, ongeacht ras of religie
Lees ook:Aziatische vrouwen vinden het ‘normaal’ dat hun man hen slaat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>