Scarlett Johansson stopt bij Oxfam wegens conflicterende belangen

ScarletNewsweekScarlett Johansson stopt na 8 jaar als ambassadrice bij Oxfam.

De actrice en de hulporganisatie botsten over haar reclamewerk voor een bedrijf dat actief is in Israëlische nederzettingen.

Dat maakt Oxfam vandaag bekend.

De hulporganisatie is dankbaar voor de vele bijdragen van Johansson, maar noemt haar werk voor het bedrijf SodaStream onverenigbaar met dat voor Oxfam.

Dat bedrijf heeft een fabriek in een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever en Oxfam is van mening dergelijke bedrijven de armoede van de Palestijnse gemeenschappen in stand houden.

SodaStream-baas Daniel Birnbaum noemde zijn bedrijf juist een model voor vrede. Het Israëlische en Palestijnse personeel zou er gelijk worden behandeld.

Volgens een Palestijnse werkgever van SodaStream valt er wel iets op af te dingen. “Er is veel racisme op de werkvloer”, klaagde hij anoniem. “De meeste managers zijn Israëlisch, en werknemers op de Westoever durven niet om loonsverhoging te vragen, omdat ze dan ontslagen kunnen worden.”

De Israëlische waakhond voor de arbeidsmarkt, Kav LaOved, waarschuwde eerder voor het gebrekkige toezicht op de rechten van werknemers in bedrijven op de Westoever. Zo zou nauwelijks worden gecontroleerd of bedrijven het minimumloon betalen.

Lees ook:Palestijnse maakt vredestuin langs de Westbank met traangasbom-vaasjes
Lees ook:Christy Anastas is Christen-Palestijnse en begrijpt de Israëlis
Lees ook:Israëlische politica en activiste Shulamit Aloni overleden
Lees ook:HAMAS stelt vrouwelijke woordvoerder aan
Lees ook:Ayaan Hirsi Ali vindt dat Netanyahu Nobelprijs verdient

1 Reacties // Reageer

One thought on “Scarlett Johansson stopt bij Oxfam wegens conflicterende belangen

  1. Likoed Nederland

    Jammer dat er niet bij staat dat het bedrijf aan 900 Arabieren werk biedt en daarbij het dubbele salaris betaald als Palestijnse werkgevers.

    Dat maat direct duidelijk dat Oxfam de Palestijnen niet wil helpen, want mogen van Oxfam werkloos worden. Het gaat Oxfam dus om Israel te beschadigen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>