Mis(s) Nederland wil ook pissen in de trein

ReniDeBoerStukAl eerder werd er door vrouwen actie gevoerd voor het recht op plassen, sinds de NS op korte trajecten vindt dat de reizigers spreekwoordelijk ‘de pot op kunnen’.

Ook de voormalige Mis(s) Nederland Reni de Boer strijdt voor toiletten in de lightrailvoertuigen die tussen Gouda en Alphen aan den Rijn gaan rijden……..

Dat meldt Omroep West vandaag.

Chronische zieken, ouderen en mensen met blaasproblemen zouden niet meer op dit traject kunnen reizen.

De actiegroep laat woensdagmiddag van zich horen in het provinciehuis. Statenleden praten dan over de eisen die worden gesteld aan de vervoerder die vanaf 2016 de treindienst tussen Gouda en Alphen aan den Rijn mag overnemen van de NS.

Het provinciebestuur wil wifi en een lage instap in de nieuwe treinstellen. Een toilet hoeft er volgen het bestuur niet in, want de reizigers kunnnen ook op stations hun behoefte doen. Verder is het ritje maar 20 minuten en zou het reinigen van de toiletten in de trein te veel kosten.

Een groot aantal organisaties eist nu alsnog dat er geplast kan worden in de trein. Daaronder zijn reizigersorganisatie Rover, urologen, verenigingen van ouderen, patiënten en chronisch zieken en de actiegroep Terug naar de bossen.

Voormalig Mis(s) Nederland Reni de Boer voert het woord namens deze brede coalitie. Zij is zelf MS-patiënte en voorvechter van gelijke rechten voor gehandicapten. De geboren Haagse schreef vorig jaar ‘Stuk!’, over hoe haar ziekte haar leven veranderde.

In een brief aan Provinciale Staten verwijst ze naar de ‘participatiemaatschappij’ die premier Rutte introduceerde in de Troonrede. ‘Het gaat er om dat iedereen mee kan doen. Met uw maatregelen sluit u een grote groep chronisch zieken, gehandicapten en ouderen uit van deelname aan het openbaar vervoer.’

Verder zou Zuid-Holland de enige provincie van Nederland zijn waar in 2016 treinen rijden zonder toilet. In de Tweede Kamer zegde minister Melanie Schultz-van Haegen toe dat er in nieuwe sprinters van de NS ook toiletten moeten komen. Er was veel onrust ontstaan onder reizigers en NS-personeel na de opmerking dat ze maar een plaszak moesten meenemen. GroenLinks in de Kamer dreigde met een ‘motie van pissigheid’.

Lees ook:Liesbeth Spies wordt burgemeester van nieuwe gemeente Alphen
Lees ook:De Dolle Mina’s zijn terug en eisen recht op plassen in treinen
Lees ook:Alphen aan de Rijn krijgt geen vrouwelijke wethouder
Lees ook:Elle van Rijn bedreigd na kritische reactie op Wilders
Lees ook:Marjan Rintel wordt nieuwe topvrouw NS Reizigers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>