Britse wet geëmancipeerd: eventuele dochter van William & Kate kan koningin worden

Tot nu toe was het in het Britse vorstenhuis zo geregeld dat een jongen de voorrang kreeg op de kroon en de troon.

Daarom zit Charles al zo lang in de wachtkamer en maken zijn zus Anne en broers Edward en Andrew zich niet zo’n zorgen.

Hetzelfde zie je in het koninkrijkje van Monaco. Daar werd de zoon de regerend vorst en niet zijn zussen Caroline en Stephanie die zelfs ouder zijn.

Inmiddels heeft Groot Brittannië de wet aangepast. Als prins William en zijn vrouw Kate een dochter krijgen, zal zij de titel ‘prinses’ dragen……….

Volgens de tot nu toe geldende regels zou het meisje als ‘lady’ door het leven gaan.
Volgens een proclamatie van de grootvader van Elizabeth, koning George V, uit 1917 zou alleen de oudste zoon van het paar recht hebben op de titel prins.

Alle kinderen van Kate en William krijgen dus de titel prins of prinses, zo blijkt uit de ‘Letters Patent’, een soort koninklijke aankondiging, die de Britse staatscourant London Gazette heeft gepubliceerd.

Het Verenigd Koninkrijk en de 15 andere landen van het Gemenebest die Elizabeth nu als koningin erkennen, hebben ermee ingestemd dat mannen bij de troonopvolging niet langer voorrang hebben op vrouwen.

Een Letters Patent biedt de Britse vorst(in) de mogelijkheid wijzigingen aan te brengen in titels zonder dat het Britse parlement daarmee hoeft in te stemmen. Zo gaf Elizabeth in zo’n proclamatie William vorig jaar de titel hertog van Cambridge.

Behalve de koning(in) van het Verenigd Koninkrijk zitten ook Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama’s, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis in de portefeuille.

Lees ook:Britse Prins William begrijpt het beter en bezoekt voetbalsters
Lees ook:Sacha de Boer was eerste keuze van Willem-Alexander & Maxima voor interview
Lees ook:Kroningsmantel en -jurk van Queen Elizabeth tentoongesteld
Lees ook:Groot Brittannië emancipeert rechten op de troon
Lees ook:Bye, bye, Beatrix: de volledige tekst van haar abdicatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>