Het Nationaal Ballet danst Mata Hari

MATA20HARI20FR20WIKIPEDIAHet Nationale Ballet brengt volgend jaar een grootschalige nieuwe voorstelling over de Nederlandse danseres en vermeende spionne Mata Hari.

Ted Brandsen, artistiek leider van het grootste dansgezelschap van Nederland, maakt de choreografie.

Ook wordt voor de productie speciaal muziek gecomponeerd en worden er speciale kostuums ontworpen…..

Dat maakte Het Nationale Ballet dinsdag bekend bij de presentatie van het programma voor het komende seizoen.

Brandsen is al jaren gefascineerd door het turbulente leven van de uit Friesland afkomstige Mata Hari (1876-1917). In zijn productie wil hij inzoomen op haar vermogen om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden.

“Ze heeft veel gedaantewisselingen ondergaan, als een Lady Gaga of Madonna van 100 jaar terug.”

Mata Hari was al het onderwerp in onder meer een toneelstuk, een televisieserie en een Broadwaymusical. Ook zijn er al talloze boeken over haar leven verschenen, variërend van biografieën tot thrillers.

Mata Hari is kortom nog steeds een fenomeen uit het begin de vorige eeuw. Ze werd bekend geworden als oosterse danseres en femme fatale in het Parijs van de jaren ’10. Maan Margaretha Geertruida Zelle, zoals ze echt heette, is echter vooral de geschiedenis ingegaan als de soortnaam voor een type vrouw dat niet alleen fataal is in de liefde, maar ook in oorlog.

Hoewel er geen enkel sluitend bewijs was voor de aanklacht vanwege dubbelspionage tegen Mata Hari, werd zij in juli 1917 geëxecuteerd. Tot op heden is er geen eenduidig oordeel over Mata Hari te geven. Het proces vond achter gesloten deuren plaats, en ook het proces-verbaal mocht niet gepubliceerd worden.

Pas in 2017, exact een eeuw na haar dood, zullen de Franse autoriteiten volledige inzage in haar dossier verschaffen. Tot nog toe hebben slechts enkelen toegang gehad tot (delen) van de verhoren die Mata Hari zijn afgenomen. En daaruit blijkt niet duidelijk dat Mata Hari werkelijk schuldig wa.

Lees ook:Maia Makhateli winnares Alexandra Radius Prijs 2015
Lees ook:Het is 1919: vrouwen in WOI door Angela van Leeuwen
Lees ook:Kent u deze vrouw?
Lees ook:Waarom werd prima ballerina Olga de Haas maar 33 jaar?
Lees ook:Burlesque-danseres Dita Von Teese noemt zich graag feministe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>