Annie M.G. vrolijkte HKH Juliana op, met komedie over vreemdgaande man

AnnieMGOpSoestdijkVoor het eerst brengt Het Toneel Speelt een op feiten gebaseerd verhaal naar het theater.

‘Annie M.G. op Soestdijk’ speelt zich af in 1958, het jaar na de Greet Hofmans affaire.

Koningin Juliana maakt een moeilijke tijd door en voelt zich eenzaam………

Haar huwelijk met prins Bernhard bevindt zich op een dieptepunt en haar oudste kinderen zijn de deur uit.

Juliana’s studievriendinnen besluiten haar op te vrolijken door hun vroegere toneelclub nieuw leven in te blazen. Annie M.G. Schmidt krijgt het verzoek speciaal voor de koningin en haar vriendinnen een toneelstuk te schrijven.

Haar komedie ‘Vrouwen om Dr. Deninga’ gaat over een autoritaire man die nooit thuis is en een geheime minnares heeft. En aan wie zou Juliana daarbij gedacht hebben?

De 5 vrouwen zijn Deninga’s secretaresse, zijn echtgenote, zijn maîtresse, zijn moeder en een vriendin van zijn moeder. Centraal staat zijn overspel, dat aanleiding is tot een reeks leugentjes om bestwil en misverstanden. Het is een ‘well-made play’ naar Engelse traditie, waarbij uiteindelijk alles op zijn pootjes terecht komt.

In 2014 blijkt hoe brutaal de inhoud eigenlijk is geweest. Juliana had destijds immers te maken met een overspelige echtgenoot en ze moet op zijn minst het vermoeden hebben gehad van de buitenechtelijke dochter van Bernhard.

Ton Vorstenbosch en Mette Bouhuijs werkten eerder samen aan ‘Wilhelmina: Je maintiendrai’, de meest succesvolle toneelproductie van na de oorlog.

Met ‘Annie M.G. op Soestdijk’, een droeve komedie over liefde, trouw en ontrouw, creëren ze een unieke blik achter de schermen van Paleis Soestdijk eind jaren ’50. Bovendien kregen zij de rechten het speciaal voor Juliana geschreven script van Annie M.G. Schmidt te gebruiken.

‘Vrouwen om Dr. Deninga’, waarvan het bestaan alleen bij ingewijden bekend was, is daarom als stuk in het stuk nu voor het eerst te zien voor het grote publiek.

‘Het Toneel Speelt’ Annet Malherbe, Ria Eimers, Trudy de Jong, Saskia Temmink en Julia Akkermans. 

Lees ook:Koningin Juliana tijdelijk terug op Paleis Soestdijk
Lees ook:Lou de Jong en Prins Bernhard pleegden karaktermoord op JULIANA
Lees ook:Annejet v/d Zijl’s avond in ‘Zomergasten’: de kracht van verhalen vertellen
Lees ook:Koningin Maxima mag op neventroon op Prinsjesdag
Lees ook:Jutta Chorus over BEATRIX: ‘Ze wilde het vooral professioneel aanpakken’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>