Waren Jeanne d’Arc en Ulrike Meinhof idealistes of terroristes?

VuurvrouwenROWaren Ulrike Meinhof en Jeanne d’Arc nu beiden idealisten of terroristen?

Die vraag komt aan de orde in het door Alize Zandwijk geregisseerde stuk ‘Vuurvrouwen’.

Het is een voorstelling over de vraag hoe ver een mens voor zijn idealen wil gaan.

In de jaren ‘70 verzette de jonge vrouw Ulrike Meinhof zich tegen de zwijgcultuur van het naoorlogse Duitsland. Wat geweldloos begint, eindigt gewapend. Ze vocht met de RAF voor haar idealen, maar werd gezien als terrorist en veroordeeld.

In de voorstelling volgt men Ulrike (gespeeld Fania Sorel) in de laatste eenzame uren van haar leven. Ze spiegelt zich aan de strijdbare Jeanne d’Arc (gespeeld door Goele Derick), een vrouw die net als zij tot held werd gebombardeerd en daarna haar idealen met de dood moest bekopen.

Jeanne d’Arc voerde als jong en ongeletterd meisje een volledig leger aan in de strijd van Frankrijk tegen Engeland. Zij zegt door God te zijn gestuurd. Alhoewel zij eerst een heldin is van het volk wordt zij later door de kerk verketterd, gekleineerd en ten slotte op de brandstapel gezet.

500 jaar later verzet Ulrike Meinhof zich tegen het onrecht dat ze om zich heen ziet. In de jaren ’70 van de vorige eeuw schrijft zij tegen de oorlog in Vietnam, tegen het zwijgen van de generatie van haar ouders over de wandaden in de Tweede Wereldoorlog en tegen het consumentisme.

Ulrike Meinhof helpt mee Andreas Baader te bevrijden uit de gevangenis. Met hem springt ze uit een raam. Tegen de afspraak in wordt er ook geschoten. De leden van de RAF zijn vanaf dat moment aangeschoten wild. Ulrike Meinhof krijgt het stempel: meest gezochte terrorist van Duitsland.

In ‘Vuurvrouwen’ van Ro-Theater volgt men Ulrike Meinhof in haar cel. Haar gesprekken met advocaten en mede-RAF-leden, maar ook flashbacks naar haar intens scherpe polemieken. In haar visioenen ziet ze Jeanne d’Arc.

Twee vrouwen die hebben gerammeld aan de poorten van de maatschappij een naar wie niet echt is geluisterd. Misschien omdat zij vrouwen waren, of omdat zij tot het uiterste wilden gaan. Beiden werden hoe dan ook kapot werden gemaakt.

Trailer Vuurvrouwen – Ro Theater from Ro Theater on Vimeo.

Lees ook:Jeanne d’Arc: feministisch, katholiek of militair icoon?
Lees ook:70-jarige Britse meert na 245 dagen alleen op zee aan in Victoria
Lees ook:Ulrike Erbslöh vertrekt als directeur van Abbe Museum
Lees ook:The Google Doodle is vandaag voor de WK Voetbal Vrouwen
Lees ook:Zomergast Beatrice de Graaf is gespecialiseerd in gevaarlijke vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>