Camille Claudel was betere beeldhouwer dan Rodin

CAMILLE CLAUDEL IN THE MUSÉE-D'ORSAY

Ooit was ze een gevierd kunstenares, maar in 1913 werd ze op verzoek van haar familie als geesteszieke opgesloten in een klooster annex gesticht te midden van verstandelijk gehandicapten, waar ze tot haar dood bleef: Camille Claudel (1864-1943).

Nadat ze 15 jaar lang de minnares, maar ook ook rechterhand, muze en maîtresse was van haar leermeester Auguste Rodin, zette hij haar aan de kant.

Sommigen zeggen dat ze een abortus moest ondergaan, anderen denken dat Rodin jaloers was op zijn leerlinge die de meester overtrof……..

Dumont toont haar eenzame, eindeloze wachten: op begrip, op erkenning van haar kunst en op een bezoek van haar geliefde broer, de schrijver Paul Claudel.

De briefwisseling tussen de beroemde broer en zus Paul en Camille Claudel leverde de inspiratie. Camille’s obsessie met het idee dat ze achtervolgd wordt door afgunstige personen èn door haar Auguste Rodin, leidde ertoe dat haar familie haar liet opnemen in een psychiatrische inrichting in het Zuiden van Frankrijk.

Uit de medische dossiers bleek dat Camille inderdaad paranoïde was, maar in 1915 genezen werd verklaard. Toch bleef ze tot haar dood in 1943 opgesloten. De camera reikt nauwelijks buiten de dikke muren van het gesticht, waarachter de vrouw is opgesloten en waar zij en haar creativiteit langzaam wegkwijnen. En misschien ligt daarin de werkelijke waanzin.

Een arthouse film met titelrolvertolkster Juliette Binoche, die bekend werd van successen als ‘The Unbearable Lightness of Being’,'The English Patient’ en ‘Chocolat’. Zij vroeg Dumont uitdrukkelijk of zij in een van zijn films mocht acteren. De rest van de cast bestaat hoofdzakelijk uit niet-professionele acteurs: verstandelijk gehandicapten spelen de patiënten in de kliniek en daardoor gedeeltelijk zichzelf.

Ter gelegenheid van de première van Camille Claudel, 1915 vertoont EYE 6 eerdere speelfilms van Bruno Dumont.

Lees ook:Grote ogen: hij heeft de naam, maar zij is de echte kunstenares
Lees ook:Juliette Binoche als Antigone bij Toneelgroep Amsterdam
Lees ook:Expositie Amy Winehouse geopend
Lees ook:‘t Is Donorweek: Linsey de Paul (†) redde middels orgaandonatie 3 levens
Lees ook:Marlou ‘Blade Babe’ van Rhijn wint WK 100 meter sprint

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>