Al het naakt uit de Nederlandse filmgeschiedenis

NaaktBoekKristelAls u de beroemde namen uit de Nederlandse filmwereld op de festivalposters ziet, zult u ze waarschijnlijk niet herkennen. Het zijn namelijk naamgenoten van bekende filmpersoonlijkheden die dit jaar als blikvanger van het Nederlands Film festival (NFF) fungeren.

Met deze knipoog naar het sterrendom wil het festival tevens duidelijk maken dat het mikt op een breed publiek. Iedereen mag zich speciale gast voelen.

Dit jaar is het hoofdthema van het NFF, dat morgen van start gaat, ‘Naakt’………..

Opnieuw een knipoog, nu naar een van de hardnekkigste clichés en misschien wel misverstanden over de Nederlandse film.

Overigens zal dit thema vooral figuurlijk moeten worden opgevat. Het gaat ook over kwetsbaarheid, schoonheid en schaamteloosheid. Hoe onthullend kan je zijn, hoe dicht kan een filmmaker zijn onderwerp op de huid zitten, hoeveel durft deze van zichzelf te laten zien.

15 films, waaronder ‘Spetters’ (Paul Verhoeven, 1980), de documentaire ‘Begrijp je nu waarom ik huil ’(1969) van Louis van Gasteren over een voormalig concentratiekampgevangene en ‘Nieuwe tieten’ (2013), waarin filmmaker Sacha Polak worstelt met de vraag of ze net als Angelina Jolie haar borsten preventief moet laten amputeren.

Gast van het Jaar is regisseur Paula van der Oest. Voor haar regiedebuut ‘Coma’ (1994) mocht ze al direct een Gouden Kalf in ontvangst nemen. De afgelopen 2 jaar won ze Kalveren voor ‘Black Butterflies’ en ‘The Domino Effect’. Op dit moment werkt ze aan ‘Lucia de B.’, over een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland. Tijdens het NFF zal Van der Oest, die een teamspeler bij uitstek is, ook haar vaste crewleden in de spotlights zetten.

Lees ook:Sacha Polak maakt ‘Nieuwe Tieten’
Lees ook:Regisseuse Paula van der Oest is ‘gast van het jaar’ op Nederlands Film Festival
Lees ook:Angelina Jolie is de beste slechterik
Lees ook:Minister Hague & Angelina Jolie willen Bosnische verkrachters berechten
Lees ook:Angelina Jolie draait film met geheel Cambodjaanse cast

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>