Mabel Wisse Smit verloor haar vader aan wintersport-ongeval en nu ook haar man

FrisoMabelVanochtend is prins Friso op paleis Huis ten Bosch overleden. ‘Beter zo’ zullen velen reageren omdat de tweede zoon van prinses Beatrix en wijlen prins Claus al anderhalf jaar in een coma lag.

Maar voor zijn vrouw Mabel Wisse Smit zal er toch tot op de dag van vandaag hoop geweest zijn.

Daarbij: haar vader viel, toen zij 9 jaar oud was, in een wak tijdens het schaatsen en overleed diezelfde dag. Ook tijdens de wintersport dus, net als het ongeluk van haar man in februari vorig jaar ……

Johan Friso en de gisteren 45 jaar geworden Mabel Wisse Smit ontmoetten elkaar in 2000 op een feestje. Ze werden aan elkaar voorgesteld door Laurentien Brinkhorst, de echtgenote van prins Constantijn.

Mabel werd geboren als dochter van Henk Los (*1944-†1978) & Flos Kooman (*1944). Toen Mabel 9 was, overleed haar vader tijdens een schaatstocht. Hij verdronk na een wak ingereden te zijn. Haar moeder hertrouwde met de bankier Peter Wisse Smit en Mabel nam later diens achternaam aan.

In 1993 studeerde zij af aan de Universiteit van Amsterdam in economie en in politieke wetenschappen (cum laude). Mabel richtte begin 1994 de European Action Council for Peace in the Balkans op, een non-gouvermentele organisatie die zich inspande voor vrede, democratie en stabiliteit op de Balkan.

Ze was tot 1997 directeur, daarop werd ze directeur van het Open Society Institute in Brussel. Dit instituut zet zich onder andere in voor het bevorderen van democratie en mensenrechten. In 1995 was Mabel ook medeoprichter van de Nederlandse Stichting War Child.

Ze kwam prominent in beeld toen ze in oktober 2002 tot veler verbazing meeging in de koninklijke grafkelders onder de Nieuwe Kerk in Delft om prins Claus naar zijn laatste rustplaats te brengen. In het familiegraf daalde verder alleen de allernaaste familie af. Het werd meteen duidelijk dat Mabel de vrouw van Johan Friso zou worden en dat Koningin Beatrix daar achter stond.

Maar de media begonnen zich aan het begin van het nieuwe millennium ~met ook schandalen rond prinses Maxima en prinses Marguerita~ te verdiepen in deze eventuele aanstaande prinses. Al snel bleek dat er meer aan de hand was. Ze was in haar studententijd bevriend met topcrimineel Klaas Bruinsma en zou een affaire met hem hebben gehad, net als met de omstreden en afgetreden VN afgezant Mohammed Sacirbey.

Alleen als Friso zou afzien van troonopvolging, zouden ze kunnen trouwen. Hij koos voor Mabel, deed afstand van de titel Prins der Nederlanden en was sindsdien geen lid meer van het Koninklijk Huis. Uiteraard bleef hij wel lid van de koninklijke familie en behield de titel Zijne Koninklijke Hoogheid. Nadat alle hindernissen waren genomen gaven Friso en Mabel elkaar in april 2004 in Delft het jawoord.

Een jaar na de bruiloft kreeg het paar hun eerste kind. In 2005 beviel Mabel van Luana, in 2006 gevolgd door zusje Zaria. Het gezin Van Oranje-Nassau vertrok vanwege het werk van Friso en Mabel naar Londen, waar hun beide dochters opgroeien en naar school gaan.

Sinds 2008 is Mabel directeur van The Elders, bestaande uit invloedrijke personen als Nelson Mandela en Kofi Annan die oplossingen zoeken voor mondiale problemen.

De koninklijke familie verblijft al sinds jaar en dag een aantal weken per jaar op wintersportvakantie in Hotel Gasthof Post in Lech. Het is een traditie, dus deden ze dat ook in februari 2012.

Het had flink gesneeuwd. Voor Friso was dat in principe geen probleem. Hij kon erg goed skiën en kende het gebied op z’n duimpje. Samen met Florian Moosbrugger, die Hotel Gasthof Post van zijn vader had overgenomen, trok hij eropuit. De vrienden kenden elkaar al jaren, groeiden min of meer samen op en zagen elkaar bijna elke winter in Lech.

Ze kwamen in een lawine terecht. Florian was snel onder de sneeuw vandaan, maar zijn vriend, prins Friso niet en daardoor onstaat er een hartstilstand. De reanimatie duurde erg lang en reddingwerkers vervoerden hem in allerijl per helikopter naar het ziekenhuis in Innsbruck. Zijn lichaamstemperatuur was toen reeds gezakt tot 32 graden. Artsen deden wat zij konden om zijn leven te redden. Vanaf dan blijft hij comateus.

In november 2012, laat de RVD weten dat Friso kort ‘af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn’ vertoonde. De toestand waarin hij dan verkeert heet in medisch jargon ‘minimal consciousness’, oftewel minimaal bewustzijn. In tegenstelling tot mensen die in vegetatieve toestand verkeren, zijn patiënten met minimaal bewustzijn zich beperkt, maar onmiskenbaar bewust van zichzelf of hun omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld simpele opdrachten uitvoeren of naar een object wijzen.

Op 28 januari 2013 maakt zijn moeder, koningin Beatrix haar abdicatie bekend. Op 30 april neemt Willem-Alexander het stokje van haar over. Die liet voor de inhuldiging weten niet publiekelijk stil te zullen staan bij de afwezigheid van zijn broer. “We zullen er als familie zeker bij stilstaan, maar niet in het openbaar. De inhuldiging is een staatsrechtelijk evenement en geen familie-evenement.”

Mabel is bij de eedaflegging van de nieuwe koning, haar zwager, aanwezig in een Victor & Rolf-jurk in het zwart met 1 witte mouw, een serieuze knipoog naar haar trouwjurk en een verwijzing naar de toestand van haar echtgenoot.

Ruim 2 maanden na de inhuldiging van koning Willem-Alexander meldt de RVD op dinsdag 9 juli dat prins Friso van het Wellington-ziekenhuis in Londen is overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Zijn gezondheid is onveranderd, maar verdere behandeling in een ziekenhuis is niet noodzakelijk. De mogelijkheden voor zijn verzorging op lange termijn in Nederland of Groot-Brittannië zouden worden bekeken.

Vandaag, maandag 12 augustus, brengt de RVD namens de koninklijke familie naar buiten dat Friso is overleden. Hij is 44 jaar geworden.

Wij wensen zijn weduwe Mabel, zijn moeder Prinses Beatrix en alle andere leden van de familie sterkte en rust toe.

Lees ook:Victor&Rolf-jurk van Mabel is eerbetoon aan comateuze Prins Friso
Lees ook:Mabel deelt 3 familiekiekjes van Friso en dochters met de wereld
Lees ook:Prins Friso (†) gaat zijn moeder vooruit naar Lage Vuursche
Lees ook:FOTO’s: Prinses Beatrix terug op Drakensteyn
Lees ook:Mabel van Oranje: ‘Toen ik 15 was, wilde ik student zijn, geen bruid’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mabel Wisse Smit verloor haar vader aan wintersport-ongeval en nu ook haar man

  1. tio

    het gaf toch weer hoop dat prins friso geringe tekenen van bewustzijn toonde. Je hoopte dat de toestand vooruit zou gaan, maar helaas dit had ik niet verwacht. Dit is toch weer schokkend nieuws. Wij wensen zijn vrouw en kinderen en de familie heel veel kracht toe in deze donkere dagen. Het komt toch over als een schok en soms dacht je dat het bij stukje en bij beetje weer goed zou komen. Er werd vaak gebeden tijdens de kerkdiensten

      /  
  2. Joanan Rutgers

    Mabel, als moeder en weduwe zal je het niet makkelijk hebben. Je draagt het tragedie van je vader en je man. Je bent gedoodverfd door criminelenjagers, die je connectie met Klaas Bruinsma wisten vet te drukken. Het tragische overlijden van je man prins Friso heeft je genekt. Als moeder vecht je vrouwmoedig door. Geruchten over een nieuwe minnaar ontken je en terecht. Toch wens ik je voor de anders zo intens eenzame toekomst wel een nieuwe man toe, want dat zou prins Friso je zeker gunnen. Je bent immers te jong om als oude vrijster te eindigen. En te mooi om als sierplant door watergebrek te verpieteren.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>