Een fatsoenlijke vrouw ging vroeger slipjesloos door ‘t leven

5-things-embedHet broekje, de slip, de onderbroek, de directoire: kortom dat kleine ding, dat tegenwoordig voor elke vrouw iets vanzelfsprekends is, is pas sinds 100 jaar in zwang.

Nog in de 18e eeuw was het ongepast dat dames onderbroeken droegen.

Deze waren voorbehouden aan oude of zieke vrouwen die gevoelig waren voor kou en ook dienstmeisjes droegen alleen slips als bescherming als ze ramen moesten lappen…………

In de eerste helft van de 19e eeuw werden slipjes uitsluitend gedragen door kleine meisjes. Dat ze broekjes mochten dragen – die zelfs langer waren als de rokken – hadden ze te danken aan de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau die in zijn pedagogisch leerboek ‘Emile’ daarvoor had gepleit.

Maar als ze 12 jaar waren, was het gedaan me de slip. Dan heette het: Uit met die broek en hup in die lange rokken. Pas tegen het midden van de 19e eeuw kwam er schot in de ontwikkeling. Toen kwam namelijk de hoepelrok in de mode en deze had zo haar problemen. Wanneer een dame ging zitten, kwam het frame van de hoepel omhoog en bood het een vrije aanblik. Wanneer mevrouw wilde bukken, ging de hoepel tot aan de heupen omhoog en zag je haar billen.Hier moest een oplossing voor komen! Het resultaat: lange losse pijpen van katoen.

Ze bestonden uit 2 delen, waren open tussen de benen en werden alleen in de taille samengeknoopt. Pas in 1928 kwam er een kleine slip, zoals we die nu kennen, die toen voor kinderen was bedoeld. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vonden vrouwen het langzamerhand vanzelfsprekend om onderbroeken te dragen. Zij streefden naar bewegingsvrijheid. En bovendien werden de rokken korter, zodat er een zekere bescherming nodig was.

Maar het zou toch nog tot 1949 duren voordat de eerste slip in het openbaar zichtbaar werd. En wel op Wimbledon. Het was de Amerikaanse tennisspeelster Gussie Moran, die de wereld niet door haar overwinning opwond, maar door het feit dat zij speelde in een bijzonder gewaagde outfit: zij droeg een kort tennisrokje met daaronder een met kant afgezette slip! (zie foto hiernaast)

De 80′er jaren brachten de katoen/lycra-revolutie, onder de naam sloggi. Met in 30 landen ruim 1 miljard verkochte exemplaren nu de meest verkochte slip ter wereld.
History of Thong
Via: Online Dating

Lees ook:In Zweden dragen trein-machinisten zomers een rok naar hun werk
Lees ook:De nieuwe kuisheidsgordel is een anti-verkrachtingsslip
Lees ook:Ann Demeulemeester vertaalt mannenpakken naar vrouwenitems
Lees ook:Nederlandse kerels vandaag allemaal in rok naar hun werk!
Lees ook:Erna v/d Berg over journalistiek in de vorige eeuw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>