Wie o wie wil er een stukje van de Anne Frank-boom?

AnneFrankDe eigenaar van de Anne Frankboom komt vooralsnog niet af van de restanten van de wereldberoemde omgewaaide kastanje.

“Het leek in eerste instantie wel alsof iedereen een stukje wilde, maar als puntje bij paaltje komt valt dat tegen……..”

Aldus Henric Pomes vandaag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Honderden brieven en mails gingen de deur uit naar o.a. musea en herdenkingscentra om te peilen of ze belangstelling hadden voor een stuk of een stronk, maar dit bleek niet het geval.

“We hebben ook de Anne Frank Stichting benaderd, maar ook die was niet heel enthousiast en heeft nooit meer teruggebeld.”

Doel was niet in zee te gaan met commerciële partijen. Mensen die volgens Pomes wel interesse hadden, zoals kunstenaars, haakten af als ze doorkregen dat een vrachtwagen nodig was om de stam te vervoeren. Het gaat om stukken van 1,5 bij 2 meter die, zo schat de eigenaar, zeker 500 tot 1000 kilo wegen.

Het hout ligt bij aannemer Rob van der Leij. Die doet nu een nieuwe poging om de stam nog ergens te slijten, zei Pomes.

Anne Frank keek tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis uit op de boom en schreef erover in haar wereldberoemde dagboek.

Dagboek Anne Frank, 23 februari 1944: “Wij (Anne & Peter red.) keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.”

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting wilden de ernstig zieke boom al in 2007 laten kappen. De Stichting Support Anne Frank Tree stak hiervoor een stokje en liet een speciale constructie bouwen die dat moest voorkomen. Desondanks waaide de boom is augustus 2010 alsnog totaal om.

Lees ook:Stekjes Anne Frank boom worden o.a. op Ground Zero geplant
Lees ook:Auteursrechten van dagboeken Anne Frank blijven bij Fonds
Lees ook:Jessica Durlacher & Leon de Winter schrijven nieuw theaterstuk met dagboekteksten Anne Frank
Lees ook:Oorlog over Anne Frank films
Lees ook:Astrid Joosten maakt ‘De magie van Anne Frank’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wie o wie wil er een stukje van de Anne Frank-boom?

  1. Rob Kloeg

    Ik wil graag een stukje kopen, maar vindt geen contactadres

      /  
  2. Dirkje van Bennekom Auteur

    Hallo Rob, de eigenaar heet Henric Pomes en is aannemer. Ik ben zelf ook op zoek naar hem, daar ik ook wel een (bescheiden) brokje wil. Als ik z’n adresgegevens heb, zet ik dat op de site.

    Groet, wie weet meer?
    Dirkje

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>