Onze stofzuiger doet het al meer dan 100 jaar!

stofzuiger.vrouwenDames, graag even uw aandacht voor onze vriend de stofzuiger! Want: we beginnen er niet meer aan. Laat het duidelijk zijn voor iedereen: we doen niet meer mee. Het cliché van de ideale huisvrouw uit de jaren vijftig met nette schort, haren in een permanentje, de kruimeldief in de aanslag met een grote glimlach op onze felrood gestifte lippen, wachtend op de thuiskomst van onze heer gemaal, … weg ermee! Wij zijn niet gemaakt om thuis te wachten tot het leven beter wordt. wij zijn vrouwen van de 21ste eeuw en er wordt met ons niet gelachen, ook al doe ik dat hier natuurlijk wel een klein beetje.

Keuzes maken

We zijn immers de era van de geëmancipeerde feeks al lang voorbij. Ook dat is niet meer wie wij zijn. We verbranden onze bh’s niet meer maar kopen een leuk modelletje dat flink wat steun geeft om in de fitness of tijdens de marathon ons mannetje te gaan staan. Dezer dagen gaat het om evenwicht, nietwaar? We zijn mama, partner, werknemer maar in de eerste plaats mens. We hebben gestudeerd of net niet, we werken buitenshuis of hanteren de stoomreiniger of de kruimeldief thuis, we hebben kinderen of leven alleen, … maar we zijn bovenal vrouw. We mogen keuzes maken, we hebben de kans om keuzes te maken en dat vormt nu net het hele verschil.

De stofzuiger, onze bevrijder

Je kunt ermee lachen of er boos om worden, maar als je er even over nadenkt ga je me gelijk geven: de stofzuiger heeft bijna evenveel gedaan voor de bevrijding van vrouwen als het algemeen stemrecht dat heeft gedaan. De uitvinding van de stofzuiger dateert al van ongeveer 1903. De tapijten waarover koning Edward VII van Engeland wandelde tijdens zijn kroning, waren de eerste officieel gestofzuigde tapijten in Europa. De stofzuiger van Booth was aanvankelijk een toestel voor uitsluitend rijke burgers en deze stofzuiger werd dan ook vooral gebruikt door dienstmeisjes. Het toestel werd in karren door de straten getrokken, de slangen en zuigers werden in de huizen gedragen en daar bediend door personeel. Handig was echt wel anders. Hoover in de Verenigde Staten ontwierp een lichtgewicht stofzuiger (nou ja, lichtgewicht is relatief: de stofzuiger woog nog altijd ruim twintig kilo!) en verkocht deze aan gewone gezinnen in de U.S.A. en Europa. In de honderd jaar daarna volgden de wasmachine en het elektrische fornuis maar ook de stoomreiniger, de kruimeldief en de robotstofzuiger. De stoomreiniger is als het ware het kleinkind van de stofzuiger, de nieuwste telg van de familie, en de kruimeldief is het kleine broertje van de stofzuiger. Met een stoomreiniger stoom je alles schoon met zuiver water van meer dan 100 graden Celsius. Zelfs de huismijten, die wel bestand zijn tegen een flinke beurt met de stofzuiger, kunnen niet tegen deze krachtpatser op. Met alles bedoelen we ook echt wel alles: de matras, de vloer, de ramen, de vensterbank en de gordijnen, geen enkel oppervlak is te teer of te vies voor een stevige kwaliteit stoomreiniger.

Stofzuiger junior

De kruimeldief, stofzuiger junior zeg maar, is dan weer het ideale middel om een ongelukje snel weg te zuigen of even snel de ontbijttafel schoon te maken alvorens de kinderen in de wagen te zetten en naar school te rijden. Waar vroeger mijnheer met zijn pantoffels en krant in de zetel ging zitten wachten op zijn avondeten, hebben onze zonen en partners ondertussen ook geleerd de stofzuiger, de stoomreiniger of de kruimeldief te bedienen. Al deze toestellen hebben ervoor gezorgd dat wij, vrouwen, minder tijd dienden te besteden aan het huishouden. En tijd is niet het enige voordeel: met een doekje op je knieën over de grond kruipen is een heel andere bezigheid dan snel de kruimeldief of de stoomreiniger grijpen en even de woonkamer een flinke beurt geven. De tijd die je uitspaart dankzij heerlijke toestellen als de stofzuiger kan besteed worden op de manier die we verkiezen: schenk een glaasje wijn uit en ga heerlijk in de zetel zitten met je partner, praat met je tieners, lees een boek, zoek interieurideetjes op Pinterest of ga rustig op je eentje je nagels lakken. Alles mag en alles kan. Mede dankzij de stofzuiger dus.

De familie breidt uit

Ondertussen zijn er natuurlijk in de edele familie van de stofzuiger heel wat andere telgen geboren en uitgevonden. Immers, eens we de smaak te pakken hebben, waarom stoppen bij het zuigen van onze tapijten? De kruimeldief zuigt De kruimeldief zuigt de tafels schoon en de stoomreiniger pakt alles binnen aan: van gordijnen over vloeren en vensterbanken, niets is nog veilig voor deze mini stofzuiger die je met recht en reden een allesreiniger mag noemen. En als we dan binnen helemaal uitgezogen zijn, dan gaan we toch gewoon buiten lekker verder? Gebruik de vijver stofzuiger voor de waterpartij en de water stofzuiger voor het zware werk. De vijver stofzuigers worden ook wel een slibzuigers genoemd en dienen voor het schoon maken van … je vijver natuurlijk. Hij werkt overigens ook voor zwembaden en zal gelijk welke waterpartij in je tuin zowel slib- als plantenvrij maken. Handiger dan het beruchte visnetje! En ken je water stofzuigers al? Water stofzuigers zijn naast de stoomreinigers de harde werkers uit de familie der stofzuigers. Ze zuigen niet alleen het klassieke stof in huis weg maar ook alle vloeistoffen: van een plas koffie over een flinke waterplas op het terras tot een verstopte dakgoot, de waterstofzuiger weet er weg mee.

Mijn stofzuiger is een robot …

Laten we het tenslotte nog even hebben over de laatste telg van deze edele familie: de robotstofzuiger. Want hiermee is de zaak zo goed als rond, dames. Van de stofzuiger van Booth waarbij het personeel van de fabriek de kamers van de rijken kwam zuigen, over de uitgebuite dienstmeisjes en je broer die te lui was om zo’n ding vast te nemen, krijgen we nu, het neusje van de zalm, de geheel zelfstandig werkende robot stofzuiger. Nee, stel je nu geen androïde robot voor die in jouw plaats op zijn knieën door de kamer kruipt en onder de kasten het vuil van een decade wegzuigt. Dat kan helaas nog steeds niet. De hoekjes zul je nog steeds zelf moeten aanpakken en onder de kasten kruipt het toestelletje ook niet. De robotstofzuiger gaat echter wel rustig het parket schoonzuigen, grabbelt de broodkruimels onder de tafel mee en kan zelfs de hondenharen in het tapijt aan, mits het aanbrengen van een speciale borstel. Het toestel onthoudt in normale ruimtes feilloos waar hij gebleven is en de betere modellen begeven zich zelfs op initiatief naar het oplaadstation als de batterij bijna leeg is. Naar de robotstofzuiger heb je dus zo goed als geen omkijken. Verwar de robotstofzuiger echter niet met de stoomreiniger: kruimeltjes chips naast de zetel zijn voor de robotstofzuiger geen enkel probleem, maar de plakkerige restanten gemorste cola die je jongste op de vloer achterliet, daar heb je toch nog steeds een stoomreiniger voor nodig.

En bedankt!

De edele familie van de stofzuiger met zijn moderne kinderen, de kruimeldief, de stoomreiniger en de robotstofzuiger, hebben in de honderd jaar van hun nuttige bestaan heel wat bijgedragen aan het uitbreiden van de vrije tijd van de persoon die verantwoordelijk is voor het schoonmaken in huis. Of die persoon nu een dienstmeisje, een Poolse poetsvrouw, een advocate, een student op kamers of een goed opgevoede man is, maakt geen verschil. We hebben allemaal een schuld tegenover de stofzuiger. Daarom zeggen we met z’n allen in koor: dank u, mijnheer Hoover!

Geen reacties // Reageer