Dit is de dag dat de Bonneterie haar deuren sloot…..

Maison-De-Bonneterie-ca.-1980-Als kind kreeg ik in Den Haag ooit een winterjas uit de opruimig van de opruiming van Maison de Bonneterie. Hij was veel te hip en te mondain voor het boerendorp waar wij na het Haagse naar toe verhuisden, maar ik was er erg trots op en zal die jas nooit vergeten.

Genoemd modehuis was een van de mooiste en meest luxe warenhuizen van Nederland. Helaas overleefden ze deze crisis niet.

Na 125 jaar sluit huismeester Moes eind augustus voor de allerlaatste keer de deuren van een beroemd kledinginstituut. Maison de Bonneterie verdwijnt. Het chique modehuis met vestigingen in Amsterdam en Den Haag is verdrongen door goedkope ketens.

Waar klanten zelf de kleding uit de rekken grissen en service is vervangen door bodemprijzen.

‘Dit is de Dag Reportage’ registreerde het afgelopen halfjaar de nadagen van het instituut waar de klant -soms zelfs letterlijk- altijd koning was.

Het joodse familiebedrijf kent een roerige geschiedenis. In de oorlog kwam de winkel onder Duits toezicht en bijna alle medewerkers kwamen om in concentratiekampen. Nog ieder jaar houdt het modewarenhuis zijn eigen, besloten herdenking. Dit is de Dag Reportage mocht dit jaar bij deze bijzondere en indrukwekkende gebeurtenis zijn.

In de reportage de lang geleden gepensioneerde juffrouw Paula. 20 jaar werkte ze op de bontafdeling en kon leden van het Koninklijk Huis tot haar klantenkring rekenen. Nu keert ze nog één keer terug in ‘haar’ winkel.

Conciërge Moes, die als Marokkaanse jongen bij ‘maison’ terecht komt heeft zijn hele leven bij het bedrijf gewerkt. Voor hem is het zijn tweede familie geworden. De sluiting is voor hem een emotionele rollercoaster.

Lees ook:Ontwerpster Bouchra Jarrar bevorderd tot couturier
Lees ook:RVD doet boos tegen hofleverancier Mirian van Kampen
Lees ook:Dwars door Den Haag langs de Coco Chanel route
Lees ook:Gaby Aghion van Chloé overleden: modeshow gaat vandaag door
Lees ook:Haar TEDx-lezing werd inmiddels 6 miljoen keer bekeken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>