Film ‘Nynke’ (van Hichtum) met Monic Hendrickx vanavond op TV

BioNynkeVanHichtumNienke van Hichtum werd beroemd door haar in 1903 gepubliceerde kinderboek ‘Afke’s Tiental, een schets uit het Friesche arbeidersleven’.

Door haar boeken en vooral ook door de vele recensies en essays die ze publiceerde over kinderboeken en over de eisen waaraan goede jeugdliteratuur moest voldoen, bereikte ze in de eerste helft van de 20ste eeuw een onaantastbare positie als dé kinderboekenschrijfster van Nederland……..

Sjoukje Bokma de Boer was haar echte naam en ze trouwde met Pieter Jelles Troelstra, de voorman van de SDAP en maakte met hem de roerige opkomst van de arbeidersbeweging mee.

Hun huwelijk duurde bijna 20 jaar. Sjoukje was sinds de geboorte van hun tweede kind bijna voortdurend ziek en bedlegerig, Piet was intensief betrokken bij de politiek en de propaganda voor de SDAP. Hij werd verliefd op iemand anders, de scheiding werd in 1908 uitgesproken en Sjoukje ging haar eigen weg.

In de biografie van Aukje Holtrop veel aandacht voor de wereld waarin Sjoukje Troelstra alias Nienke van Hichtum opgroeide en haar leven leidde.

Rond 1900 was de maatschappij volop in beweging en ontstonden er nieuwe bewegingen en nieuwe inzichten op het gebied van wetenschap, ziekte, psychiatrie, religie, vrouwenrechten, kiesrecht, opvoeding en onderwijs. Sjoukje Troelstra kreeg met al deze veranderingen te maken en nam op een aantal terreinen duidelijke standpunten in.

‘Nynke’ is de Nederlandse kostuumdrama-verfilming van het leven van Nynke van Hichtum, met in de titelrol Monic Hendrickx en wijlen Jeroen Willems als Troelstra uit 2001. De film heeft als internationale titel ‘The moving true story of a Woman ahead of her Time’.

‘Nynke’, 21 februari 2014 om 23.25 uur op Nederland 2.

Lees ook:Nienke Meijer is nieuwe topvrouw bij Fontys
Lees ook:Nederland had eerder een vrouw in de Tweede Kamer dan vrouwenkiesrecht
Lees ook:Twee tienermeiden hadden het ‘Beste Zorgidee van 2013′ met mitella-shirt
Lees ook:Dr. Ir. Melanie Peters nieuwe directeur Rathenau Instituut
Lees ook:Gele koorts? Steeds meer vrouwen stappen op de pedalen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>