Prof. Marleen Temmerman: ‘Feminisme heeft niks van doen met mannenhaat’

MiladyVrouwenrechten. Het is een thema dat helaas nog altijd brandend actueel is en waarover wij dagelijks schrijven.

Hier in het noordwesten van Europa zijn we wellicht een stuk op de goede weg, maar elders ter wereld zijn vrouwen het slachtoffer van tal van vormen van discriminatie en van ongelijkheid, zowel in hun beroepsleven als op lichamelijk, voortplantings, sociaal of politiek vlak.

De rechten waarvoor vrouwen wereldwijd vechten, zijn dan ook erg uiteenlopend. In 1994 gaf de internationale gemeenschap tijdens de Conferentie van Caïro het startsein om de strijd voor betere vrouwenrechten op te voeren.

20 jaar later maken Marleen Temmerman en Tine Maenhout een stand van zaken op en vertellen in ‘Mylady!’ nu eigenlijk echt over gaan…………

Journaliste Tine Maenhout trok naar het opvangcentrum voor slachtoffers van geweld van Marleen Temmerman in Kenia. De verhalen die ze daar optekende, vormden de basis voor een zoektocht naar de historische en culturele wortels die aan de grondslag liggen van geweld tegen vrouwen. Want vrouwenrechten zijn een stuk complexer dan ze op het eerste gezicht lijken.

Pas als die complexiteit ten volle wordt onderkend, kunnen er echt stappen vooruit gezet worden. Aan de hand van gesprekken met vooraanstaande experts proberen Tine en Marleen daarom het begrip ‘vrouwenrechten’ verder scherp te stellen.

Professor dr. Marleen Temmerman is hoofd van het departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze is als gynaecoloog werkzaam in Kenia en is een jarenlange voortrekker in de strijd om gelijke rechten voor vrouwen.

“Sommigen zullen zeggen: ‘Zijn ze daar weer, de feministen?’ Maar met mannenhaat en behaverbranding heeft feminisme niets te maken”, aldus prof. Temmerman in Het Nieuwsblad.

“We hebben een paar feministische strijden geleverd, maar we mogen niet in slaap vallen. Feminisme is bij ons soms een beladen woord. Als ik aan een aula vol jonge mensen vraag wie zich feminist durft te noemen, steken 1 of 2 moedigen de hand op. Terwijl feminisme niets anders is dan uitgaan van de gelijkwaardigheid van en gelijke kansen voor man en vrouw.”

Als gynaecologe, als oprichter van het Centre for Reproductive Health in Gent en Kenia en in haar huidige functie bij de WHO, is Temmerman een bevoorrechte getuige. Ze heeft veel ten goede zien veranderen.

“We zijn op de goede weg. Maar het gaat niet snel. Op bepaalde domeinen gaan we zelfs achteruit, door het conservatisme dat terrein wint. Bewegingen als Boko Haram en de fundamentalisten in Afghanistan verhinderen meisjes om naar school te gaan.”

‘Milady (waar vrouwenrechten echt over gaan)’ is uitgegeven bij Lannoo en wordt woensdagavond gepresenteerd in de Gentse Vooruit, met een panelgesprek waaraan onder meer Etienne Vermeersch, Meyrem Almaci, Vicky Claeys, Patsy Sörensen en Sultan Balli deelnemen.

Donderdag en vrijdag viert het International Centre for Reproductive Health (ICRH), het geesteskind van Marleen Temmerman, haar 20ste verjaardag met een internationale conferentie.

Dit centrum werd aan de UGent opgericht dankzij een eerste subsidie van Europa voor aidsbestrijding in Kenia. Later kwamen er afdelingen in Kenia en Mozambique bij, ondertussen staan 300 medewerkers op de payroll en telt het ICRH dubbel zoveel vrijwilligers.

Lees ook:Marleen Temmerman gaat weer naar Afrika
Lees ook:Bij ruim 1/3 van de vermoorde vrouwen is haar man de dader
Lees ook:Internationale conferentie over vrije, veilige sekskeuze in Noordwijk van start
Lees ook:Prinses Mabel pakt werkzaamheden weer op
Lees ook:Feministische Porno Conferentie deelt prijzen uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>